Slovenija > Črna kronika
6510 ogledov

Policija opozarja: Ne nasedajte, gre za prevaro!

"Kamera vas je posnela med gledanjem spletne strani," piše pošiljatelj.

Policisti so v zadnjem obdobju prejeli več sporočil, v katerih občani sporočajo, da so prejeli elektronska sporočila neznanih oseb in da te osebe od njih zahtevajo nakazilo denarnih sredstev v zameno za neposredovanje nekaterih prejemnikovih vsebin. Ne nasedajte takim sporočilom, gre za prevaro, sporočajo s Policije. 

Neznani pošiljatelj v elektronskem sporočilu v angleščini navaja, da je okužil računalnik prejemnika z zlonamerno programsko opremo (virusom). Virus naj bi deloval tako, piše neznani pošiljatelj, da omogoča uporabo oziroma vklop prejemnikove kamere, ki naj bi prejemnika posnela med gledanjem spletne strani z erotično vsebino. Pošiljatelj grozi, da bo, če ne dobi plačila, posnetke odposlal vsem prejemnikovim kontaktom. Običajno zahteva plačilo v obliki virtualne valute bitcoin.

"Vse uporabnike obveščamo, da gre v navedenih primerih za množično pošiljanje lažnih sporočil na razne elektronske naslove, kar je poznano kot "spam" pošta. V teh primerih torej storilci lažno predstavljajo nekatera dejstva in s tem poskušajo prejemnike zavesti, naj jim pošljejo denarna sredstva," sporočajo policisti in prejemnikom tovrstnih sporočil svetujejo: "Ne odgovarjajte na tovrstno prejeto pošto, ne odpirajte morebitnih datotek v priponkah, ne klikajte na povezave, navedene v sporočilu, ne posredujte svojih osebnih ali kakršnikoli drugih podatkov, blokirajte prejeto spletno pošto ali osebo oz. jo dodajte na tako imenovano listo nezaželene pošte."

Če ste oškodovani, dejanje prijavite policistom na najbližji policijski postaji.

 

 

Komentarjev 3
  • nizakej 21:17 26.julij 2018.

    Jst mu nisem plačal. Itak pa vsi moji frendi vejo, da.sem nor na porniče. Tako da je hepan lopovski odkril toplo vodo.

  • Papcar 19:47 26.julij 2018.

    Prepozno, sem že plačal, potem pa ugotovil, da moj računalnik sploh nima kamere.. LoL