Slovenija > Črna kronika
11628 ogledov

Policija potrdila: pričakali so jo pred stanovanjsko hišo

Policija Gregor Prebil
Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Andrej Kolbl je potrdil, da so neznanci sodnico Danielo Ružić pričakali pred stanovanjsko hišo in jo huje poškodovali s predmetom, ki ga policija ne želi izdati.

Mariborski kriminalisti še iščejo napadalca oziroma napadalce na okrožno sodnico, tudi o motivu za napad, ki se je zgodil minulo noč pred njenim domom, še ne morejo govoriti. Po besedah vodje kriminalistov Andreja Kolbla še ugotavljajo, ali je povezan z njeno službo ali zasebnim življenjem. Je pa potrdil, da napadena ni v smrtni nevarnosti.

Ozadje napada še ni znano

"Njeno stanje je stabilno in ni v smrtni nevarnosti," je v današnji izjavi za medije povedal Kolbl. Potrdil je, da so neznani storilec oziroma storilci sodnico mariborskega okrožnega sodišča Danielo Ružič pričakali pred njeno stanovanjsko hišo v okolici Maribora in jo hudo poškodovali. Napadli naj bi jo s predmetom, kakšnim, pa na Policijski upravi Maribor zaradi interesa preiskave še ne želijo javno povedati.

Ozadje napada še ni znano. "Kriminalistična preiskava poteka trenutno v več smereh s ciljem ugotavljanja možnega motiva napada, ki je bil lahko povezan s službenim delom sodnice ali njenim zasebnim življenjem. Trenutno kaj več o motivu še ne moremo govoriti, ker je kriminalistična preiskava v zgodnji fazi in poteka ugotavljanje okoliščin in zbiranjem obvestil," je pojasnil Kolbl in ponovil poziv javnosti k pomoči.

Policija namreč poziva vse, ki imajo kakšne informacije ali karkoli vedo o napadu, da pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Zelo resno obravnavajo napad

"Policija zelo resno obravnava napad na sodnico. Mariborski kriminalisti v sodelovanju z okrožnim sodiščem, upravo kriminalistične policije, nacionalnim forenzičnim laboratorijem in inštitutom za sodno medicino izvajamo potrebne ukrepe za odkritje storilca oziroma storilcev kakor tudi motiva nočnega napada na okrožno sodnico. Tako obravnavamo kaznivo dejanja poskusa umora," je dejal Kolbl.

Policija je bila o napadu obveščena okoli 1.15. Na kraj so napotili policiste in reševalce, ki so poškodovani nudili medicinsko pomoč in jo z reševalnim vozilom odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je ostala na zdravljenju.

Policisti so zavarovali kraj dejanja in obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika ter državno tožilko, ki sta prišla na kraj. Preiskovalni sodnik je prevzel vodenje ogleda kraja dejanja kaznivega dejanja poskusa umora skupaj z mariborskimi kriminalisti.

Tudi projekt radarji

V Slovenskem sodniškem društvu so potrdili, da je bila napadena Daniela Ružič, ki je okrožna sodnica na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča. Sodila je v nekaterih odmevnih primerih, med drugim v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012.


Policija Srhljivka Slovenija Maribor: Umoriti so poskušali sodnico, zdravniki se borijo za njeno življenje

"Ostudno in nesprejemljivo!"

Po napadu na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič se vrstijo ostri odzivi in obsodbe nasilja. Predsednik DS Alojz Kovšca je na omrežju Twitter zapisal, da sta zakon in pravica nad silo. Mariborski župan Saša Arsenovič pa je napovedal, da bo še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Maribor odlikovala kultura nenasilja in strpnosti.

"Ostudno in nesprejemljivo! Krivce je treba najstrožje kaznovati. Ne smemo dovoliti zastraševanja sodnikov. Sodnici želim hitrega okrevanja in poguma po vrnitvi na delovno mesto. Zakon in pravica sta nad silo," je zapisal Kovšca.

Tudi mariborski župan Arsenovič je ostro obsodil brutalni napad. "Pozivam vse pristojne, da se najostreje odzovejo na mafijsko kriminalne združbe v mestu. Kot župan bom še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Mestna občina Maribor naredila vse, kar je v naši moči, da Maribor spet postane in ostane mesto dobrih ljudi, ki jih odlikuje kultura nenasilja in strpnosti," je zapisal v sporočilu. Kot je dodal, sodnici stojijo ob strani in ji izražajo vso podporo.

Zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da sta pravna država in neodvisno sodstvo ključna temelja za demokratičnost in trajnostni razvoj naše družbe. "Zato sem šokiran nad grozljivim napadom na okrožno sodnico v Mariboru in dogodek najostreje obsojam, sodnici pa želim čimprejšnje okrevanje. Pričakujem, da bodo pristojni organi opravili svojo vlogo. Pot do (svojega) prava in pravice mora ostati v mejah pravne države, ne v rokah ulice in nasilja," je navedel Cerar, sicer pravnik in profesor na ljubljanski pravni fakulteti.

"Ostro obsojamo brutalen napad na mariborsko sodnico. Po diskreditacijah in šikaniranjih sodnika Radonjića in tožilca Pušnika smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere," je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Tudi v SD so poudarili, da je nasilje nad komerkoli nesprejemljivo. Podpredsednik SD in minister za izobraževanje Jernej Pikalo je na Twitterju zapisal, da se mora država odzvati "do maksimuma pooblastil". "Za takšna dejanja ni opravičila, zahtevajo ostro obsodbo vseh! Sodnici in njenim najbližjim želim veliko moči in poguma," je na Twitterju zapisala podpredsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon.

"Ustrahovanje in povračilni ukrepi so v vsakem primeru nesprejemljivi, to je znak za alarm. Gre za grožnjo pravnemu redu in temu se moramo upreti. Zdaj ali nikoli," je na Twitterju zapisal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Napad na sodnico so že obsodili na ministrstvu za pravosodje, v vrhu sodstva in tudi sodniškem društvu.

Kot so pred tem sporočili s Policijske uprave Maribor, policija preiskuje sum poskusa umora sodnice. Davi okoli 1.15 so jih obvestili, da so jo neznanci napadli na območju Maribora in hudo poškodovali. Posredovali so reševalci in policisti. Poškodovani so nudili pomoč in jo odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Motiv napada še ni znan, policija storilce še išče, poteka intenzivna kriminalistična preiskava.

Komentarjev 7
  • Uporabnik1 10:46 17.junij 2019.

    Če bi siromaka tako pretepli, se ne bi nihče sekiral

  • ePartizan 07:41 17.junij 2019.

    Za vse kar se dogaja je v veliki meri krivda pisunskega mrhovinarstva, ki kriminalce ne obravnavaj z gnusom, pač pa jih kujejo zvezde, tudi s ljubkovalnimi vzdevki kot je balkanski bojevnik … in podobno. Ne bom se čudil, ko bom ...prikaži več podobne novice lahko zasledil v rubrikami Life Style med estradniki.

  • miki14 21:26 16.junij 2019.

    Ob tako pozni uri posteni obcani spimo, kje je imela moza? Sicer pa ni bila ponoci sodnica ampak obcanka....