Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Policija: zaščiteni podatki niso bili ogroženi

Hekerski napad na policijo Bralec Žurnala24
Spletno stran policije je bila očitno tarča hekerskega napada. "Pozdrav za ekipu sa Povšetove," je med drugim zapisal heker KISOBRAN. Policija: ni prišlo do vdora v operativni del sistema.

Napad na spletne strani slovenske policije se je zgodil v noči iz sobote na nedeljo, je za zurnal24.si povedal Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Dodal je, da se je zloraba zgodila na strežniku, ki je dostopen iz interneta in na katerem se nahajajo samo podatki, ki so namenjeni javnosti.

"Del te vsebine je bil s strani neznanega storilca zamenjan z žaljivo vsebino, ki je bila vidna na angleški verziji spletne strani policije. Gre za strežnik, ki se ne nahaja v operativnem delu informacijsko telekomunikacijskega sistema policije. Po preverjanju in analizah dnevnikov dela varnostnih komponent sistema ni prišlo do vdora v operativni del sistema, v katerem so operativni in drugi zaščiteni podatki," pravi Menegalija.

Zagrožena kazen zapora do dveh let

Dostop do zlorabljene spletne strani so vzdrževalci spletne strani začasno ukinili. Trenutno pa tečejo aktivnosti za zavarovanje sledi in ugotavljanje posledic.

"V preiskavo je vključena tudi kriminalistična policija, ki preiskuje okoliščine suma storitve kaznivega dejanja napada na informacijski sistem, za katerega je zagrožena kazen zapora do dveh let."

Hekerski napad na spletno stran policije

Sporočilo hekerja se je pojavilo ob kliku na angleško stran slovenske policije. Napada se je lotil heker KISOBRAN, ki je pustil razmeroma vulgarno sporočilo. Med drugim pa je zapisal tudi:

"Pozdrav za ekipu sa Povšetove. Ljubim bracu Alena, Valona, Kadu in ostalu ekipi!" [Pozdrav za ekipo s Povšetove. Ljubim brate Alena, Valona, Kada in preostalo ekipo!"]

Na hekerski napad nas je danes zjutraj opozoril bralec.

_ _ _ _

*"Pozdrav za ekipo s Povšetove"

Komentarjev 8
  • graff 17:51 27.februar 2012.

    Žurnalu ni vedno do resnice, zato briše komentarje, ki obelodanijo še drugo plat medalje. V konkretnem primeru gre očitno za maščevanje enega izmed zapornikov na Povšetovi (tujca), ki ne loči med pazniki-pravosodnimi policisti in policijo. Prav zaradi tega vzroka je ...prikaži več bila po krivem napadena slovenska policija, oz. spletna stran, ki z dogodki za obzidjem zapora nima nič skupnega, no ŽURNALU se je zdelo vredno, da resnica ne ugleda luč sveta in je komentar preprosto brisal.

  • Stolp 09:08 27.februar 2012.

    "Zaščiteni podatki niso bili ogroženi!"Mnja, sej ne da bi podvomil, ampak upam, da je policija le toliko pametna, da ima podatke na ločenih strežnikih in tiste, ki so namenjeni prikazovanju javnosti, zaščitene s samo bralno pravico, ostale pa splh s popolno.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:55 26.februar 2012.

    Še dopoldan je bila stran v Angleškem jeziku točno taka,kot je zgoraj na sliki,tako,da ni fotošop,lahko ti dam dokaz in ti pošljem shotscreen!