Slovenija > Črna kronika
69 ogledov

Policijsko poročilo o verižnem trčenju pri Razdrtem

Nesreča na primorki PGD Postojna
Preiskava januarskega množičnega verižnega trčenja na primorski avtocesti, v katerem so umrli štirje ljudje, je pokazala, da se je ločeno zgodilo kar 20 nesreč. Policija ukrepala proti povzročiteljem, preverili so tudi, ali je Dars storil kakšno napako.

Policijsko poročilo pravi, da je bilo v trčenju pri Razdrtem udeleženih 56 vozil, v njih pa je sedelo 128 ljudi. 99 med njimi jih je odneslo brez pokodb, 18 se jih je lažje poškodovalo, sedem huje, štirje so umrli, poročilo povzemajo današnje Primorske novice. 

Prvi trk je povzročil 30-letni državljan BiH, ki je trčil v zadnji del ukrajinskega tovornjka. Voznika je ob tem vrglo skozi okno voznikovih vrat. Najprej so predvidevali, da je nato vanj še nekdo trčil, a se je izkazalo, da temu ni bilo tako in da so bile poškodbe tako hude že zaradi poleta iz vozila in je na kraju nesreče umrl.

V stoječa vozila ali ograjo je nato trčilo še 18 voznikov. V enoprostorcu ford galaxy italijanskih tablic je umrl 63-letni romunski državljan, Romun s tovornjakom pa je avto 19-letne Ljubljančanke stisnil pod prikolico drugega tovornjaka, kjer je umrla. Čisto na koncu kolone je umrl še 60-letnik iz Vrhnike, ki se je zaril pod prikolico tovornjaka, da je njegov avto zmečkalo vse do zadnjih sedežev. 

Za voznika, ki sta v nesreči umrla, so policisti tožilstvu poslali poročilo, kazensko pa so ovadili tri voznike, ki so zakrivili preostale tri najhujše trke. Zaradi kaznivega dejanja se bodo morali zagovarjati italijanski državljan, ki je s fordovim enoprostorcem trčil v stoječe avtomobile, romunski voznik tovornjaka, ki je trčil v stoječe avtomobile in povzročil največje razdejanje, ter romunski voznik avtobusa, ki je prav tako trčil v stoječe avtomobile in povzročil hude poškodbe pri eni osebi. 

nesreča | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za preostalih 15 trkov so policisti ugotovili, da niso bili tako hudi in usodni, zato so voznikom, ki so jih povzročili, izrekli le globe.

Policisti so preverili tudi morebitno odgovornost vzdrževalca avtoceste Darsa, saj so nanj po nesreči leteli očitki, da bi moral bolje opozarjati na gosto meglo na kritičnem odseku. A so policisti ugotovili, da ni bilo kršitev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • ZAZA 19:22 05.marec 2016.

    Kaj že piše v zakonu, da se ob zmanjšani vidljivosti hitrost zmanjša.....kdo je tebi dal izpit bi rada vedela. Aja tebi morajo drugi dat navodila. Najboljše da te po buči dvakrat. Pa še koga. Ker takšnih samovšečnežev je polno po ...prikaži več naših cestah. Če bi bilo 100 tabel na vsakih 100 metrov, pa jih še ne bi vidli, kaj šele upoštevali.

  • Žurnalček 19:06 05.marec 2016.

    Vozniki morajo svojo hitrost prilagoditi razmeram na cesti ! Zakon je amen in ne tisto, kar sam napišeš pred njim !

  • Avatar Leon
    Leon 18:29 05.marec 2016.

    DARS je dolžan opozarjati na razmere na cestah ! Vozniki smo pa dolžni to upoštevati ,drugače pa sledijo sankcije ! In ker DARS ni pravočasno in dosledno opravil svoje naloge bi moral to plačati. Amen.