Slovenija > Črna kronika
10 ogledov

'Policist me je davil'

Ali bo odločitev evropskega sodišča spet očrnila Slovenijo? Žurnal24 main
V torek bo na evropskem sodišču izrečena sodba v primeru Franca Stojnška zoper Slovenijo.

“Zaradi nasilnih policistov ob moji aretaciji sem se osebno odpeljal v Strasbourg in predal tožbo,” je za Žurnal24 povedal Franc Stojnšek iz Rogatca. Ker so ovadbo zoper policiste v Sloveniji zavrgli, se je obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki bo danes odločilo o njegovem primeru.

Obsodili na tri mesece
Stojnškovi imajo doma prevozništvo že skoraj 40 let. “Na meji so ustavili mojega šoferja zaradi tahografa, on je šel spat, tovornjak pa je hotel domov, kakšnih šest kilometrov je razdalje, pripeljati moj sin. A so ga na meji zadržali. Ker sem razburjen klical, da naj ga izpustijo, so me baje zaradi grožnje ovadili in obsodili na tri mesece zapora,” pripoveduje Stojnšek. Ker je delal v Nemčiji, na dom ni dobil nobenega vabila ali obvestila, trdi. “Potem so me junija 2003 okoli 22. ure dobili v avtu skupaj z ženo. Zbežal sem čez polje, žena pa je odpeljala avto. Medtem ko sem bežal, mi je postalo slabo in sem padel, policist pa je skočil name in me davil z besedama 'crkni, prasica!’ V mariborski zapor so me pripeljali v raztrgani jakni in bosega,” pripoveduje Stojnšek, ki pričakuje, da se bo v torek izkazala pravica.

Dvesto uspešnih tožb
“Težko je z gotovostjo reči, ali bo tožba uspešna ali ne; menimo, da so možnosti za uspeh velike, sicer postopka niti ne bi vodili,” pravijo v odvetniški pisarni Verstovšek iz Celja. Ti v Strasbourgu zastopajo okoli 800 strank.  V 200 primerih je sodišče že odločilo in vse tožbe so bile uspešne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.