Slovenija > Črna kronika
19481 ogledov

Policist: Takšnega ponižanja in žaljenja še nisem doživel

Janez Janša, Dimitrij Rupel Žurnal24 main
Prometni policist zaradi nedostojnega vedenja od nekdanjega ministra zahteva 2500 evrov.

Prometni policist Sandi Sheikha po poročanju Dnevnika trdi, da ga je nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel grobo žalil, ko sta ga s kolegom ustavila zaradi cestnoprometnega prekrška, in prek sodišča zahteva 2500 evrov odškodnine. 

Sheikha, ki ga na sodišču zastopa ga zastopa odvetnica Helena Devetak, in njegov kolega sta po poročanju časnika 28. oktobra 2016 dopoldne v bližini ljubljanskih Žal opravljala prometno kontrolo. Ko sta zagledala avto, v katerem so bile tri osebe nepripete z varnostnim pasom, sta ga z modrimi lučmi ustavila. 

Za volanom je po navedbah časnika sedel nekdanji zunanji minister, poleg njegova žena, zadaj pa njena takratna pomočnica. Po trditvah Sheikhovega kolega je voznik avtomobila, ko mu je le ta povedal, da mu bo izdal plačilni nalog, stopil iz avta in začel nanj kričati. 

Policistu grozil z znižanjem plače

Ko mu je dejal, da bo dobil še nalog zaradi nedostojnega vedenja, mu je začel groziti, da se bo potrudil, da "bo dobil manjšo plačo". Obregnil se je tudi ob njegov priimek in po besedah policista rekel, da sta ga ustavila zato, ker je Slovenec. Voznika je po navedbah Sheikhovega kolega dodatno razburilo še, da mu je bil odrejen alkotest, ki je sicer pokazal 0,0. 

Policijska kontrola prometa | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Med postopkom je Rupel policista po pisanju časnika opozoril, da se žena slabo počuti, zato tudi ni dobila plačilnega naloga, ampak le opozorilo.

Težave z zdravjem

Ruplov pooblaščenec, odvetnik Jože Hribernik, je Sheikhovega kolega med sojenjem vprašal, zakaj nista postopka izpeljala kasneje, če je imela sopotnica težave z zdravjem, o vozniku in vozilu pa sta imela vse podatke. Policist je po poročanju Dnevnika odgovoril, da prekrške obravnavajo, ko jih zaznajo, in da sta za bolezen izvedela šele med postopkom. 

Sodnica je po poročanju časnika ocenila, da obstaja temelj odškodninske odgovornosti in Sheikha zaslišala glede posledic, ki jih je utrpel zaradi dogodka. Sheikh je povedal, da se je ustrašil Ruplove grožnje o znižanju plač. 

Na vrsti je psihiatrični izvedenec

Rupel je pritožbo zaradi policistovega ravnanja naslovil na celoten politični vrh, med drugim na notranjo ministrico, predsednika države in predsednika SDS. Zaradi vsega naštetega je bil policist, kot je povedal na zaslišanju, razdražen, prestrašen in slabo je spal. Povedal je, da v vseh letih, odkar dela kot policist, še ni doživel takega ponižanja in žaljenja. 

Sodnica bo po poročanju Dnevnika v nadaljevanju vključila psihiatričnega izvedenca, ki bo ocenil posledice, ki jih je utrpel tožnik. Sojenje je zato preložila za nedoločen čas. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • Ivo 22:27 21.maj 2019.

    Ampak, če se da vsakega policista prestrašiti v smislu: "... je povedal, da se je ustrašil Ruplove grožnje o znižanju plač." potem smo daleč prišli. No, vsaj začutil je na trenutek kako je delavcu, ko mu za 15 km/h prekoračitev ...prikaži več spiše plačilca za pol plače.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 17:54 21.maj 2019.

    karma is a bitch rupel je dolga leta sodeloval v protiljudski politiki in počasi se mu stvari vračajo.

  • Avatar praufo
    praufo 13:36 21.maj 2019.

    sem bral o tem primeru ... že malo stara zadeva, naša sodišča se ukvarjajo s starimi primeri, ki kaj kmalu zastarajo ... se pa strinjam z vsem, ki obsojate ravnanje g. rupla, ki na tak način zaničuje in zavestno ponižuje ...prikaži več lastno državo ... zakoni veljajo za vse, tudi za njega in lahko bi bil zgled, tudi to je pravna država ... seveda se pa požvižgajo na državo mnogi imenitneži, poslanci, ministri in ostali politiki, ki hočejo biti nad vsemi pravili ... to je zelo slab zgled