Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Policista v združbi tihotapcev

kombi ilegalci
1/8
PU Koper
Koprski in hrvaški kriminalisti so stopili na prste kriminalni združbi, ki je čez mejo tihotapila ilegalne pribežnike. Na prebežnika zaslužili 3.000 evrov.

Kriminalistična preiskava se je začela, ko je bil konec decembra na območju Kučibrega/Hrvojev prijet 34-letni državljan Hrvaške, skupaj z dvema ilegalnima prebežnikoma, državljanoma Kosova. Prijetju je sledila izmenjava informacij med PU Koper ter PU Istarska in PU Vukovarsko - Srijemska. 

Februarja so hrvaški kolegi koprske kriminaliste obvestili, da so z usmerjanjem s strani tožilca iz Uskoka začeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe zoper člane kriminalne združbe iz Istre in dva policista, službujoča na mejnem prehodu Bajakovo.  


Združba je organizirano tihotapila ilegalne prebežnike s Kosova prek Srbije na Hrvaško in prek Istre v Slovenijo ter naprej v druge države Evropske unije, predvsem v Švico in Italijo. Koprski kriminalisti so se vključili v navedeno kriminalistično preiskavo z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov zoper štiri člane kriminalne združbe, pri čemer je kriminalistično preiskavo usmerjal državni tožilec iz ODT Koper.

Čez mejo med Hrvoji in Sočergo

Med marcem in aprilom so ugotovili, da so osumljeni člani kriminalne združbe izvedli najmanj štiri kazniva dejanja ilegalnega prehoda meje. Mejo med Hrvaško in Slovenijo so prehajali med Hrvoji in Sočergo in tako pretihotapili skupno 13 ilegalnih prebežnikov. V vseh štirih primerih so koprski kriminalisti v sodelovanju s policisti PU Koper prijeli prevoznike in ilegalne prebežnike. Prebežnike so po zaključenem postopku o prekršku vrnili na Hrvaško na podlagi meddržavnega sporazuma.

V policijski operaciji je bilo na območju PU Koper prijetih osem prevoznikov ilegalnih prebežnikov, od katerih je bil en državljan Slovenije, preostali pa so bili tuji državljani. Slovenski državljan je bil taksist, ki je opravil prevoz od državne meje v notranjost. 

Koprski kriminalisti so šest osumljencev s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper šesterico po zaslišanju odredil pripor. V povezavi z izvršenimi dejanji so ovadili še pet oseb. Koprski kriminalisti so skupno ovadili 12 osumljencev, ki so izvedli štiri kazniva dejanje ilegalnega prehoda meje. 

Dobro organizirani

V tem primeru gre za dobro organizirano kriminalno združbo, ki so jo sestavljali državljani Hrvaške, Kosova, Albanije in Srbije ter dva hrvaška policista. Organizatorji so se organizirali v največji možni meri. Preverjali so, kje se zadržujejo policijske patrulje ob slovensko-hrvaški meji in na katerih relacijah se vozijo. Uporabljali so tako imenovane predhodnice in izposojena vozila. O stopnji organiziranosti priča predvsem število osumljenih, ki so sodelovali pri posameznem dejanju. 

Za uspešno izvedbo so morali prebežniki organizatorjem plačati približno 3.000 evrov na osebo. Z uspešnim prevozom 13 oseb bi tako pridobili najmanj 39.000 evrov protipravne premoženjske koristi. 

Za tovrstna dejanja je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora in denarna kazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.