Slovenija > Črna kronika
13 ogledov

Policisti uspešno preiskali rop v Postojni

Policisti oziroma kriminalisti so s pomočjo forenzikov preiskali okoliščine ropa, ki se je lani zgodil v Postojni. Storilci so zlato in srebro ukradli po načrtu, ki so ga skovali skupaj, in prav povezave med njimi so policiste pripeljale do vseh sodelujočih. Doslej sta dva dočakala pripor.

Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, so že v decembru 2011 javnost seznanjali z informacijami o uspešno preiskanem oboroženem ropu specializiranega podjetja s sedežem na območju Postojne. Med ropom je 28-letni Postojnčan ukradel večjo količino zlatih in srebrnih predmetov v skupni vrednosti nekaj tisoč evrov. Osumljeni je bil isti dan v večernih urah prijet, ugotovili pa so tudi, da mu je pri prikrivanju ukradenih predmetov pomagal 22-letni Ljubljančan.

Oba naj bi po izvršenem ropu sodelovala še pri nabavi prepovedanih drog na območju Ljubljane, in sicer od 21-letnega Ljubljančana.

Najprej priprt le en, več pa izpuščenih

Koprski kriminalisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper 28-letnega Postojnčana, zoper 22-letnega Ljubljančana zaradi kaznivega dejanja prikrivanja, zoper istega 22-letnega Ljubljančana, 30-letnega in 21-letnega Ljubljančana pa še za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo
prepovedanih drog. Tretjega decembra 2011 je bil zoper Postojnčana odrejen pripor, medtem ko so bili ostali izpuščeni, so pojasnili na koprski policijski upravi.

Dokazali, da ni bil sam

V nadaljnji kriminalistični preiskavi so koprski kriminalisti prišli do novih ugotovitev, ki so nakazovale, da 28-letnik ropa ni izvršil sam, temveč da so mu pri izvedbi pomagale še druge osebe. Z zbiranjem obvestil in zasegom predmetov so kriminalisti ugotovili, da je v dneh pred ropom v specializirani trgovini manjšo količino zlata prodal tudi 42-letni Postojnčan, za kar je prejel zanemarljivo plačilo 2,50 evra. To je dodatno potrdilo sume kriminalistov, da si je prav ta v dneh pred ropom ogledoval prostore trgovine, z namenom priprav na izvedbo kaznivega dejanja. Z zbiranjem obvestil od občanov so prišli do informacij, da si je 42-letnik na dan ropa izposodil tudi osebni avtomobil od svojega znanca, ki mu ga je isti dan po izvedbi ropa tudi vrnil. Ugotovili so še, da je dejansko 42-letni Postojnčan podrobno planiral izvedbo ropa, zagotovil imitacijo uporabljene pištole in jo pred ropom izročil izvršitelju, to je 28-letnemu Postojnčanu.

Dvainštiridesetletnik je neposrednega izvršitelja ropa s sposojenim avtomobilom pripeljal na kraj ropa ter ga s kraja odpeljal do travnika ob gozdni cesti na vojaškem poligonu Poček pri Prestranku, kjer sta skrila nakradene predmete, pištolo in oblačila, uporabljena med ropom, nato pa ga je odpeljal na območje Ljubljane. Po ropu naj bi 28-letni Postojnčan izročil 42-letnemu sostorilcu polovico nakradene gotovine.

Nesporne forenzične sledi

Kot pravijo policisti, je bila ključna potrditev teh domnev ugotovitev nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je na pištoli, uporabljeni med ropom, potrdila biološke sledi 42-letnega Postojnčana.

Na podlagi vseh zbranih obvestil in dokazov so koprski kriminalisti 26. januarja 2012 odvzeli prostost osumljenemu 42-letnemu Postojnčanu ter mu na naslovu bivanja izvedli hišno preiskavo. Naslednji dan so ga privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru. Zoper njega je bil odrejen pripor, sporočajo s koprske policijske uprave.

Dvainštiridesetletnik je bil kazensko ovaden na okrožno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve napeljevanja in pomoči pri kaznivem dejanju ropa. Za to je predpisana enaka kazen, kot če bi kaznivo dejanje storil sam, in sicer zapor od enega do 10 let.

Komentarjev 1
  • graff 21:19 03.februar 2012.

    Čestitam policistom, za njihove uspehe.Ni pozitivnih odzivov ali komentarjev, ko pa je potrebno pljuvati in žaliti pa jih je na ducate. Seveda žaljivke največ povedo o bedi avtorjev neprimernih komentarjev, največkrat gre za take iz druge strani zakona.