Slovenija > Črna kronika
25 ogledov

Policisti vneto iščejo mater

null Žurnal24 main
Preiskava. Bodo našli storilko oziroma storilca ali ne? Mnenja in izjave si nasprotujejo.
Nizka kazen

119. člen. Kaj pravi kazenski zakonik? “Mati, ki vzame življenje svojemu otroku med porodom ali takoj po njem, dokler je še pod njegovim vplivom, se kaznuje z zaporom do treh let.”

Mater novorojenčka iščejo vse policijske uprave (PU) na Štajerskem, smo včeraj neuradno izvedeli. Po odredbi preiskovalne sodnice pa so na inštitutu za sodno medicino že opravili obdukcijo trupla novorojenčka, ki so ga v petek v plastični vrečki našli sprehajalci ob robu gozda.

"Nismo pa še obveščeni, kaj je ta pokazala. Tako pomembne listine se namreč pošiljajo izključno po navadni pošti, ker pa je bila vmes nedelja, ta do nas še ni prispela," pojasnjuje Peter Pungartnik, tiskovni predstavnik PU Slovenj Gradec.

Intenzivna preiskava
"Obstaja velika verjetnost, da bomo storilko odkrili – v to bomo vložili maksimalne napore," zagotavlja Pungartnik in dodaja, da so jim v teh primerih z informacijami v veliko pomoč tudi občani.

Toda drugi viri pravijo, da bo starše dojenčka izjemno težko izslediti, nič kaj dosti v pomoč ne bo denimo niti otrokova DNK. Težko ju bodo namreč izsledili prek bioloških sledi oziroma krvne skupine, sploh če denimo nista bila kaznovana in bi policija hranila njuna DNK, ki bi jo forenziki lahko povezali z otrokom.

Nekateri so se že oglasili na policiji in povedali, da naj bi na območju v dneh, preden so našli truplo, opazili bel kombi z registrskimi tablicami ljubljanskih označb. Vendar ni nujno, da je kombi povezan s preiskovanim dogodkom. "Takšnih belih kombijev je na našem območju zelo veliko. Vsak dan namreč k nam prihajajo Romi, ki pobirajo staro železo, zato ni nujno, da je to povezano s tem dogodkom – lahko pa je," ob tem razlaga Pungartnik.

Gre res za detomor?
Čeprav mnogi že vnaprej obsojajo mater, strokovnjaki svarijo, da se je lahko ta znašla v hudi stiski, zato vnaprejšnje obsojanje ni na mestu. "Za zdaj se niti še ne ve, ali gre v resnici za detomor. Za takšno kaznivo dejanje bi namreč šlo le, če bo obdukcija pokazala, da je bil otrok rojen živ in šele nato odvržen," sklenejo na PU Slovenj Gradec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.