Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Ponaredili dokumente in uveljavljali pravice

Ponarejeni dokumenti Jaka Dimc
S ponarejenimi dokumenti so si v Sloveniji uredili bivanje, delali, poskrbeli za družinske člane in uveljavljali pravice.

Novogoriški policisti so priprli dva državljana Republike Makedonije, ki sta imela v posesti ponarejene osebne izkaznice Republike Bolgarije. S ponarejenimi listinami sta na pristojni upravni enoti legalizirala svoje bivanje in si v Sloveniji uredila status kot državljana Evropske unije.

Poskrbela sta tudi za svoje družinske člane in tudi za njih pridobila dovoljenje za prebivanje v Sloveniji. S ponarejenimi dokumenti sta uveljavljala tudi pravice iz javnih sredstev.

Po hišni preiskavi na zaslišanje

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, goljufije in suma storitve več kaznivih dejanj overitev lažne vsebine so policisti prejšnji teden pri omenjenih osumljencih opravili hišno preiskavo na območju Nove Gorice. Obema so odvzeli prostost, ju pridržali, po opravljenem zaslišanju pa su jo še istega dne v popoldanskih urah izpustili na prostost.

Pri hišni preiskavi so policisti našli in zasegli obe ponarejeni listini ter druge listine, ki so izvirale iz kaznivih dejanj in služijo kot dokaz v kazenskem postopku.

Tudi 21-letnik bi rad ostal v Sloveniji 

V enem izmed preiskanih stanovanj je v času hišne preiskave poleg 23-letnega osumljenca in njegove družine prebival tudi 21-letni Makedonec, ki se je v postopku ugotavljanja identitete izkazal z bolgarsko osebno izkaznico. Ob podrobnem pregledu listine se je izkazalo, da je bila tudi ta osebna izkaznica ponarejena. Policisti so ugotovili, da si je navedeni makedonski državljan na podlagi ponarejene bolgarske osebne izkaznice začel urejati prebivanje in uveljavljati pravice do zaposlitve v Sloveniji.

19-letnica kaznovana in izgnana 

Pri omenjeni hišni preiskavi pri 23-letnem osumljencu je bila v stanovanju tudi 19-letna tujka (makedonska državljanka), ki je prekoračila dovoljeni čas prebivanja na območju držav pogodbenic o izvajanju schengenskega sporazuma. Policisti so ji izrekli globo ter ji izdali odločbo o prostovoljni vrnitvi v svojo matično državo.     

Zoper vse tri osumljence, stare 23, 44 in 21 let bodo policisti podali kazenske ovadbe. Na pristojno upravno enoto so že podali predlog za razveljavitev izdanih odločb, ki so tujcem v Sloveniji dovoljevale prebivanje.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.