Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Ponarejal račune in zaslužil 160 tisoč evrov

denar evro Shutterstock
V Krškem so kriminalisti ovadili 44-letnega direktorja podjetja in samostojnega podjetnika. S 5.231 ponarejenimi računi je Davčno upravo RS ogoljufal za skoraj 160 tisoč evrov.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto so konec septembra 2011 na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem ovadili 44-letnega direktorja podjetja in samostojnega podjetnika. Storil naj bi 21 kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti oziroma davčne zatajitve in 38 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovne listine. Skladno z določili zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja so ovadili tudi gospodarsko družbo, so sporočili s PU Novo mesto.

Neupravičeno vknjižil 5.231 računov

V letih 2008 in 2009 naj bi osumljenec kot direktor gospodarske družbe in samostojni podjetnik v mesečnih obračunih davka na dodano vrednost za omenjeni gospodarski družbi neupravičeno vknjižil 5.231 računov gospodarske družbe, ki so bili v celoti ponarejeni računi.

Z njimi naj bi izkazoval nabavo najrazličnejšega blaga za opravljanje gospodarske dejavnosti. Pozneje pa je na Davčni upravi RS v mesečnih obračunih zahteval vračilo davka na dodano vrednost, ki so mu ga tudi izplačali. Na omenjeni način je tako v korist pravnih oseb neupravičeno pridobil 156.785 evrov protipravne premoženjske koristi iz naslova vračila vstopnega davka na dodano vrednost.

Sodelovali so z davčnimi uslužbenci

Pri preiskavi kaznivih dejanj so kriminalisti sodelovali z brežiškimi davčnimi uslužbenci, ki so že prej opravili inšpekcijske preglede in ugotovili nepravilnosti.

Novomeški kriminalisti v okviru predkazenskega postopka opravljajo tudi finančno preiskavo in bodo na podlagi ugotovitev s poročilom v dopolnitev kazenske ovadbe na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali pobudo za začasno zavarovanje protipravne premoženjske koristi v višini 156.785 evrov. V primeru podanih znakov kaznivega dejanja pranja denarja bodo osumljenca ovadili tudi za to, so še sporočili s PU Novo mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.