Slovenija > Črna kronika
12 ogledov

Ponarejeni bankovci

DOLARJI Z EVRI AFP Žurnal24 main
Ljubljanski policisti so na območju Ljubljane odkrili tri primere ponarejanja denarja. Osumljena sta 24- in 26-letna Ljubljančana.

V dveh poslovalnicah pošte sta unovčila 68 ponarejenih bankovcev po sto dolarjev, v nočnem lokalu v Grosupljem pa 110 bankovcev enake vrednosti. Pozneje sta vse bankovce zamenjala za evre, kar je zneslo 12.349 evrov. Oba sta že v priporu. Vodja sektorja kriminalistične policije Branko Japelj je opozoril na možnost ponarejenih bankovcev v obtoku.

Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek je dejal, da kakšnega posebnega recepta za prepoznavanje ponaredkov ni. "Dobro je poznati čim več lastnosti bankovcev, saj je tako manj možnosti, da nas pretentajo," je pojasnil Stojnšek. Dejal je, da je ultravijolična svetilka za nepoznavalce nesmiseln pripomoček. Opozoril je na nekaj lastnosti ponaredkov, ki jih lahko opazimo s prostim očesom. Vodni znak imajo narisan (z barvo, kar se pri določeni svetlobi vidi), in ne vgrajen. Varnostna nitka je pri pravem bankovcu vgrajena v papir in se jo da izvleči iz bankovca. Pri ponarejenih bankovcih pa je nitka po navadi narisana.

Stojnšek je dejal, da so omenjeni bankovci po sto ameriških dolarjev tiskani v letu 1996 in da sta tako vodni znak kot varnostna nitka le narisana. Dodal je, da gre za srednje dobre ponaredke, ki predvidoma prihajajo iz Bosne in Hercegovine. Stojnšek je še pojasnil, da se navadno ljudje s ponarejenim denarjem trudijo odvrniti pozornost stran od le-tega. V primerih, ko nekdo dobi tovrstne bankovce, pa Stojnšek svetuje, naj jih ne vrača, človeka, ki mu jih je dal, naj poskuša zadržati, vendar ne na silo.

Japelj je dejal, da so letos policisti v Ljubljani odkrili še 15 primerov ponarejanja bankovcev po sto ameriških dolarjev, v večini primerov v poslovalnicah pošte. Odkrili so tudi skoraj štiristo primerov ponarejanja evrskih bankovcev, večinoma po sto in dvesto evrov. Ponaredke so najpogosteje našli v trgovinah, gostinskih lokalih, na poštah, bencinskih črpalkah in predvsem cestninskih postajah, in sicer večinoma v času dopustov in praznikov, ko je gneča večja in je posledično nadzor manjši. Odkrili so tudi 1650 kovancev po večinoma dva evra, je še pojasnil Japelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.