Slovenija > Črna kronika
32 ogledov

Ponesrečen poskus ropa banke v Izoli

Rop v Izoli
1/6
PU Koper
Italijana brcala in grozila bančnim uslužbenkam iz Izole. Rop banke se jima je kljub temu ponesrečil.

Poročali smo že, da je v ponedeljek zjutraj v Izoli prišlo do ponesrečenega poskusa ropa banke; policisti koprske uprave so danes predstavili podrobnosti akcije.

To so sprožili na podlagi klica občana, ki je Operativno-komunikacijski center PU Koper obvestil, da se v prostorih poslovalnice banke v Izoli dogaja nekaj nenavadnega, saj je slišal hrup in klice na pomoč. K poslovalnici sta se odpravila dežurna policista in se odločila sta se tudi za kontrolo službnega vhoda banke. Ravno v tistem trenutku sta iz banke izstopila neznana oborožena moška in začela bežati.

Na pozive policistov, naj se ustavita, se nista odzivala, še več, eden izmed osumljencev se je z orožjem v roki obrnil proti policistu. Ta je zaradi tega iz službenega orožja izstrelil opozorilni strel.

Eden izmed roparjev se je ustavil in na tla položil svojo pištolo, drugi pa je bežal naprej. Uspelo mu je zbežati do osebnega avtomobila Alfa Romeo italijanskih registrskih tablic, s katerim pa  mu ni uspelo pobegniti, drugi policist v patrulji ga je prijel.

Ob prijetlju sta policista roparjema zasegla tudi večjo količino denarja v različnih valutah, ki sta jih roparja odnesla ob ponesrečenem ropu.

Natančna priprava

Policisti so s preiskavo ugotovili, da sta 58- in 49-letni Italijan v Slovenijo vstopila z namenom, da bosta oropala banko. Pripeljala sta se z ukradenim vozilom, se nastanila na območju Strunjana in tri dni opazovala dogajanje na območju bančne poslovalnice, ki sta jo nato oropala.

Eden je imel pri sebi revolver večjega kalibra, drugi pa večji kuhinjski nož. Ob 7.40 sta pri službenem vhodu pričakala prihod uslužbenke in jo prisilila, da ju je spustila naprej. Od nje sta zahtevala, naj odpre trezor. Ker tega pred prihodom druge sodelavke ni mogla narediti, so skupaj počakali njo.

To je 49-letnik prijel za vrat in jo potisnil na tla, da si je poškodovala ustnico, drugi pa je vanjo uperil pištolo. V nadaljevanju je eden od storilcev prijel za obraz in posedel na tla tudi tretjo bančno uslužbenko, ki je prišla kmalu za tem.

Bančnice sta Italijana brcala, potiskala, jih vlekla in jim grozila. Prisilila sta jih, da so odprle trezor in iz njega vzele denar.

Znanca policije

Policisti so s preiskavo po prijetju dveh Italijanov ugotovili, da sta oba stara znanca policije, eden celo prestaja 8-letno zaporno kazen. V zapor se ni vrnil iz prostega izhoda.

Preiskovalni sodnik je zoper oba odredil pripor.

Komentarjev 2
  • Antun Homjak 08:32 19.februar 2015.

    Eden od njiju celo služi kazan zapora..Hej. Kakšen je to zapor. Malo ga spustijo ven da si prisluži priboljške. Pri nas se poslužujejo podobne prakse. Kam to pelje?

  • Papaja Popi 14:12 18.februar 2015.

    Po kratkem postopku.