Slovenija > Črna kronika
3169 ogledov

Ponujal denar v zameno za glasovnico

Lokalne volitve 2018 Anže Petkovšek Volitve županov in članov občinskih oziroma mestnih svetov.
Do 17. ure so zabeležili 15. kršitev volilnega molka.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev začel v petek opolnoči, do danes do 17. ure prejela skupaj 35 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 20 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, 15 zadev pa inšpektorat obravnava.

Vse domnevne kršitve, ki jih inšpektorat obravnava, se večinoma nanašajo na objave na družbenih omrežjih, je povedal Matija Remec z inšpektorata za notranje zadeve.

Od omenjenih 35 obvestil so jih 14 prejeli do soboto do 19. ure, ostale pa danes do 17. ure.

Prijava na koprski policiji

V Kopru naj bi nekdo enemu izmed volivcev ponujal denar v zameno za prazno glasovnico. Na Policijski upravi Koper so povedali, da so v zvezi s tem prijeli prijavo, ki pa so jo odstopili inšpektoratu in državni volilni komisiji. O ostalih podrobnostih niso želeli govoriti.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.

lokalne volitve 2018 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V 56 slovenskih občinah, tudi šestih mestnih, danes izbirajo novega župana. Več kot 612.000 volilnih upravičencev izbira med kandidatoma, ki sta bila v prvem krogu najuspešnejša, a noben od njiju ni dobil več kot polovične podpore volivcev.

Ponavljanje glasovanja

Ponekod danes tudi ponavljajo glasovanje za mesta v občinskih svetih. Volitveponavljajo na enem od volišč v občini Rogaška Slatina, kjer so morali v prvem krogu lokalnih volitev predčasno zaključiti glasovanje za občinski svet, saj jim je zmanjkalo glasovnic, štirih volilnih enotah Ribnice na Pohorju, kjer je v prvem krogu prišlo do napake pri predčasnem glasovanju, ter v štirih od šestih volilnih enotah v Kungoti, kjer je prišlo do neskladnosti, ko je bila oddana ena glasovnica več.

Volišča bodo danes odprta od 7. do 19. ure. Do zaprtja volišč velja tudi volilni molk, v katerem je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.