Slovenija > Črna kronika
108 ogledov

Posavci tiskali denar, unovčili vsaj 30 tisočakov

denar Shutterstock
Novomeški kriminalisti so razkrinkali skupino devetih osumljencev, ki je ponarejala in unovčevala 50-evrske bankovce. Po državi so prejšnji teden opravili šest hišnih preiskav, odkrili tiskarno in kazensko ovadili tri osumljence z območja Posavja.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik je na današnji novinarski konferenci povedal, da so s sodelovanjem ljubljanskih policistov in prikritimi preiskovalnimi ukrepi odkrili skupino devetih ponarejevalcev, ki je denar predvidoma od leta 2012 tiskala v Krškem.

Skupina storilcev, starih od 17 do 50 let in slovenskih državljanov, naj bi od aprila lani v promet spravila vsaj 30.000 evrov. Denar je praviloma unovčevala na večjih javnih prireditvah, policisti pa predvidevajo, da naj bi bila neznana oz. večja količina ponarejenih bankovcev še vedno v obtoku. V okviru policijske preiskave so doslej izločili 432 ponaredkov, je navedel.

Ponaredki slabi, vendar prepričljivi

Sicer so ponarejevalci denar tiskali v improvizirani računalniški hišni tiskarni, ki so jo v Krškem odkrili policisti. Ponaredke so sprva unovčevali le v Posavju, kasneje pa tudi na ljubljanskem območju in drugje po državi. Nekaj so jih odkrili tudi drugje po EU.

Kriminalisti, ki so skupino spremljali od leta 2013, so tudi ugotovili, da so bili ponaredki slabe kakovosti in brez ustrezne varnostne zaščite, a vendar dovolj prepričljivi.

Ovadili so devet osumljencev, le eden od prijetih ponarejevalcev pa je bil kriminalni povratnik. Med štirimi ovadenimi Posavci je bil tudi njihov vodja, preostali so bili z območja Ljubljane. Kazenski zakonik za kaznivo dejanje ponarejanja denarja predpisuje do osem let zaporne kazni, je še povedal Božičnik.

Komentarjev 1
  • GROM X 19:52 10.marec 2015.

    Če so jih sledili od 2013 so si še sami okoristili. Toliko časa so rabili ,da so se eni in drugi okoristili. Ja seveda če bi jih takoj prijeli ne bi imeli za advokate in bi jih zaprli. Sedaj pa ...prikaži več močni advokati in¨ kaj mi kdo more¸¸