Slovenija > Črna kronika
11 ogledov

Posilstvo na zmenku

Pri nas je bilo predlani okoli 30 15- in 16-letnih šolarjev, ki so že zaužili GH Žurnal24 main
Čeprav na slovenskem trgu droga GHB ni tako pogosta, je je vse več. Odmerek stane le pet evrov.
 

DrogArt svetuje

1. Pijačo imej vedno pri sebi.

2. Takoj obišči zdravnika.
Snovi, ki dokazujejo zaužitje GHB, po več kot enem dnevu ni mogoče dokazati.

3. Ne umivaj se. Ob sumu spolne zlorabe pojdi takoj h ginekologu.

"Zgodilo se mi je nekaj, za kar sploh ne vem. S prijatelji smo žurali, plesala sem, pila, vzela ekstazi, nato se ne spomnim ničesar več. Veliko pozneje sem prišla k sebi in ugotovila, da imam odpete hlače. Se mi je lahko zgodilo kaj neprijetnega, pa ne vem?" se sprašuje dekle, ki se je obrnilo na DrogArt, neprofitno organizacijo, ki se ukvarja z zmanjševanjem zlorabe drog.

Žrtev se ničesar ne spomni
Takšno spominsko luknjo povzroči droga GHB (gama-hidroksibutirat), ki ji nekateri pravijo tudi tekoči ekstazi. Gre pa za značilno drogo za "posilstvo na zmenku", največji uporabniki pa so obiskovalci plesnih prireditev.

Barbara Lovrečič z inštituta za varovanje zdravja opozarja, da je droga lahko dostopna, povzroča pa hitro sprostitev. "Poleg tega je brez barve in vonja, zlahka se doda v pijačo žrtve. GHB povzroči motnje zavesti, zaznavanja, izgubo spomina, zaradi česar se težko dokaže posilstvo oziroma spolna zloraba, saj se žrtev ničesar ne spominja, med napadom pa se sploh ne more braniti," opozarja Lovrečičeva.

Pijačo vedno v roki
Kot pojasnjuje Peter P. Kolk iz Nizozemske, se je ta droga pri njih v zadnjem času zelo razširila. "Ko gre moja 16-letna hči ven, ji vedno zabičam, naj si pijačo kupi sama in jo, tudi kadar gre na stranišče, nese s seboj."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.