Slovenija > Črna kronika
3383 ogledov

Poslušala sta, kako jima je umoril mamo

Nasilje Simbolična fotografija.
Desetega septembra lani sta dva otroka izgubila mater in na nek način tudi očeta. Štefanio Takač je v Peskovcih na Goričkem umoril njen partner Mitja Orešek.

47-letni poklicni voznik in zidar ter 35-letna vzgojiteljica v vrtcu sta se v domači hiši po prepričanju tožilstva sprla zaradi njegovega ljubosumja. Ostrim besedam je sledilo fizično nasilje, Mitja Orešek je Štefanio Takač, kot narekuje obtožnica, davil z mehkim trakastim predmetom v obliki zadrge, nezavestno pa še s kuhinjskim nožem zabodel v levo stran prsnega koša, te rane so bile usodne. Dogajanja v shrambi njuna otroka nista videla, a naj bi ga slišala.

Sam poklical policijo

Nekaj po šesti popoldne je Orešek poklical policijo, "ker sem ubil svojo partnerico", brata naj bi obvestil, kaj je storil, in mu naročil, naj pride po otroka, sosedo pa, da ji ne bo mogel več pomagati pri delu, ker ga čaka zapor.

Mitja Orešek | Avtor: Mitja Orešek
Na februarskem začetku sojenja se pred sodnikom Milanom Regvatom ni zagovarjal, je pa slednji prebral njegov pisni zagovor. V njem je obtoženec izpovedal, da ga je Takačeva varala in zaničevala, ter da je na veselicah rad plesal, ona pa se je medtem zapletala z drugimi moškimi. SMS-sporočila naj bi domnevnim dopisevalcem pošiljala, ko je bil zraven, in ga s tem dodatno izzivala. Dejal naj bi ji tudi, da si bo nekaj storil, če se bo tako norčevala iz njega, in zavrnila naj bi ga, da kar, bo imela vsaj mir pred njim. "Na koncu mi je vseeno hudo, da se je to zgodilo, in če bi lahko čas zavrtel nazaj, tega ne bi naredil, saj sem že iskal stanovanje, da bi se odselil," je še zapisal.

Verjetno bi sprejel uboj

Prav tako je zanikal, da bi nadzorne kamere leta 2019 postavil za kontrolo Štefanie, namenjene naj bi bile lažji skrbi za njenega nepokretnega strica, ki jima je podaril hišo in sta bila dolžna skrbeti zanj. Sploh pa naj bi jih naročila ona.

Zagovornik, odvetnik Mojmir Šafarič, je pojasnil, da njegov klient ne zanika dejanja, zavrača pa krivdo za očitano kaznivo dejanje, umor iz nizkotnih nagibov. Z drugimi besedami: verjetno bi priznal uboj, za katerega je zagrožena bistveno nižja kazen, do 15 let zapora.

Tožilka Jana Rogan vztraja pri umoru in s tem kazni do 30 let aresta. Na predobravnavnem naroku je Orešku ob priznanju krivde "ponudila" 19 let in napovedala, da bo v nasprotnem predlagala tretjino več, domnevati je potemtakem 25 let zapora.

Rodila se je ljubezen

Včeraj so zaslišali tri priče. Sodelavec pokojne Štefanie je pojasnil, da sta bila sošolca, nato sta se izgubila, a, očitno, spet našla - maja lani naj bi se med njima "rodila ljubezen". Povedala mu je, kot je pričal, da jo partner nadleguje, in da je ljubosumen. In potrdil, da sta si izmenjala na desetine SMS-sporočil.

Vodja policijskega okoliša Franc Krančič je govoril o obisku Takačeve, ki je spraševala, kako  bi lahko uredili stanje v hiši in okrog nje zaradi nadzornih kamer. Vse, da je bilo  skrivnostno in ji niso mogli veliko pomagati.

Pretepov niso zaznali

Vodja preiskave, kriminalist Silvo Lazar, je pričal, da so pri videoposnetkih zaznali ostre besedne konflikte, ne pa tudi pretepov. Mobilnika Takačeva niso mogli odkleniti, ker je bil kodno zaklenjen, so pa na Oreškovem našli fotografije njenih stegen, ki naj bi jih pošiljala domnevnemu ljubimcu.  Tam je bil tudi njegov klic neki ženski malo pred umorom. O norčevanju žrtve iz obtoženca pa, tako Lazar, niso našli ničesar, tudi ne nasilja.

A do tega je usodnega dne vendarle prišlo. Kot je dejal patolog Peter Kadiš, je Takačeva umrla zaradi krvavitve v levem delu prsne votline, vbod je povzročil nož, dolg najmanj 15 centimetrov, še prej jo je napadalec davil z ročaji platnene vrečke. Ker naj bi pri tem nekoliko izgubila zavest, se pred nožem niti ni branila oziroma jo je presenetil.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.