Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Posmrtni ostanki med razbitinami

Na Korziki bo slovesnost v spomin na tragično umrle potnike Adrijinega letala, k Žurnal24 main
Med sanacijo gore so reševalci odkrili tudi večjo količino posmrtnih ostankov ljudi, za katere predvidevajo, da so umrli v letalski nesreči.

Vodja operacije asanacije gore San Pietro na Korziki Bojan Kopač je povedal, da je preiskavo teh ostankov prevzela francoska stran, ki bo po svojih predpisih opravila dodatne analize.


Čiščenje območja nesreče, zbiranje letalskih razbitin in drugih ostankov nesreče naj bi potekalo do konca maja. Načrt za asanacijo je vlada sprejela v začetku aprila.
© MORS

 
Več ostankov, kot so predvidevali
Posmrtnih ostankov je po Kopačevih besedah več, kot so glede na pripovedovanja predvidevali. "Takoj ko smo jih odkrili, smo o tem obvestili francosko stran, nato pa je njihov javni tožilec zahteval, naj ostanke prevzamejo francoske oblasti," je povedal vodja operacije. Dodal je, da je o odkritjih obvestil tudi slovensko veleposlaništvo v Parizu.

Zatrdil je, da so zapisniki o predajah posmrtnih ostankov narejeni in da jim je francoska stran dovolila, da jih iščejo še naprej. Po opravljenih preiskavah pa bo slovenska stran zaprosila francosko, da jih dobi nazaj, je pojasnil Kopač.

Poškodovala sta se dva reševalca
Sicer pa sta se med čiščenjem gore poškodovala dva reševalca – eden je dobil udarec v hrbtenico, drugi pa si je poškodoval koleno. Oba je oskrbelo zdravniško osebje, tako da je eden lahko delo nadaljeval, drugi pa bo po zagotovilih zdravnice za delo pripravljen v sredo.

Do včeraj so pospravili že 20.430 kilogramov razbitin. Kopač računa, da jih je ostalo še od pet do sedem ton, vendar pa so najtežji kosi razbitin po njegovih besedah tudi najbolj oddaljeni, zato bo delo na teh območjih tudi najbolj težavno. Je pa izrazil navdušenje nad usposobljenostjo in zagnanostjo ekipe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.