Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Potniku zasegli neprijavljeno gotovino

Evri evro foto istock Žurnal24 main
Cariniki in policisti mednarodnega mejnega prehoda Jelšane so pri kontroli potniškega prometa pri potniku našli neprijavljenih 31.400 evrov gotovine.

Ker potnik denarja ni prijavil, je carina gotovino zadržala in zoper njega uvedla postopek o deviznem prekršku.

40-letni albanski državljan je bil sopotnik v osebnem vozilu z italijansko registracijo in namenjen v Albanijo, cariniku pa ni prijavil ničesar. Denar, ki ga je imel v potovalni torbi, naj bi bil last njegovega prijatelja iz Albanije, za katerega naj bi v zahodni Evropi kupil avtomobil. Ker želenega modela ni našel, je denar hotel vrniti lastniku.

Vsi potniki, ki v EU vstopajo ali izstopajo z 10 tisoč evri ali več gotovine, morajo to prijaviti carini. Uredba namreč določa, da je treba gotovino v evrih ali katerikoli drugi valuti enake vrednosti, pa tudi lahko zamenljive vrednostne papirje (obveznice, delnice, potovalne čeke) v enaki vrednosti prijaviti na posebnem obrazcu in ga predložiti cariniku na mejnem prehodu, opozarjajo na generalnem carinskem uradu.

Posameznik je za tak prekršek kaznovan z globo med 500 in 5000 evri. O zadržani gotovini bo odločeno v postopku o prekršku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.