Slovenija > Črna kronika
12 ogledov

Povezava med pokoli

Matti Saari je v torek ubil 10 ljudi, obstajala pa naj bi povezava med njegovim Žurnal24 main
Finska policija sumi, da bi bil lahko morilec Matti Juhani Saari, ki je pred nekaj dnevi med svojim pohodom ubil 10 ljudi, povezan s študentom, ki je podoben pokol izvedel lani.

Dvaindvajsetletni Matti Saari, ki je v torek na strokovni šoli ubil deset ljudi, je orožje kupil v Jokeli, 250 kilometrov stran od svojega doma. Ravno v Jokeli je bil doma tudi Pekka-Eric Auvien, 18-letnik, ki je lani ubil sedem najstnikov in svojega učitelja, nato pa s strelom v glavo sodil še sebi. Pozneje je umrl v bolnišnici.

V luči takratnih napadov je finska vlada obljubila, da bo dvignila starostno omejitev za nakup pištole s 15 na 18 let, a tega potem ni storila. Država ima dolgo lovsko tradicijo in kar 1,6 milijona strelnega orožja je v zasebni lasti.

Srhljive podobnosti pokolov
Oba morilca sta uporabila enako orožje, zato policija verjame, da sta ga kupila celo v isti trgovini. "Njuni dejanji sta si tako podobni, da bi bil po mojem mnenju pravi čudež, če ne bi našli določene povezave med njima," je dejal glavni detektiv Jari Neulaniemi. Prav tako sta oba pred streljanjem objavila posnetek na spletni strani YouTube, oba sta dobila navdih v pokolu, ki se je zgodil na ameriški šoli Columbine leta 1999. Oba sta napadla svoje sošolce in po grozljivem dejanju dvignila roko še nadse.

Preiskovalci se sprašujejo, zakaj je policija dovolila Saariju obdržati orožje, potem ko ga je zaradi groženj, ki jih je objavil na zgoraj omenjeni spletni strani, le dan pred grozljivim pokolom zaslišala. Za zdaj ni dokazov, da bi Saari imel pomočnika, ki naj bi posnel nekatere Saarijeve videe. Dovoljenje za orožje naj bi dobil pred komaj enim mesecem.

Mati kupila sinu orožje za pokol na šoli

Dillon Cosey je načrtoval pokol svojih sošolcev, ker so ga zasmehovali zaradi teže. © AP

 
Michelle Cossey je svojemu 14-letnemu sinu Dillonu Cosseyju , ki je pri dvanajstih letih pustil šolo, kupila pištolo in puško. Najstnik naj bi šolo pustil zaradi sošolcev, ki so ga zasmehovali in maltretirali zaradi njegove teže. Orožje je nameraval uporabiti v napadu na učence v Plymouth Townshipu v predmestju Filadelfije. Napad mu je preprečila policija, ki jo je obvestil eden izmed učencev, njega pa naj bi Cossey hotel najeti za pomočnika v pokolu.

Policija je v hiši odkrila 30 zračnih pušk, knjigo o izdelovanju bomb, različne nože in sablje. Najstnik je na sodišču priznal, da je bil v stiku s finskim morilcem Pekkom-Ericom Auvinenom, ki je lani ubil osem ljudi. Z njim naj bi Cossey prek mailov razpravljal o masakru, ki se je zgodil leta 1999 v ZDA. Čeprav je Cosseyjev odvetnik David Farrell povedal, da je deček imel orožje zato, ker je živel v svojem morbidnem svetu, in da napada ni načrtoval, je najstnik dobil sedem let zapora. Sojenje njegovi materi se še nadaljuje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.