Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Požar na Costini križarki

seznam potniki Costa Crociere
Na eni izmed Costinih križark izbruhnil požar. Poškodovanih ni. Na ladji je tudi 12 Slovencev. Na območju kjer križarka stoji, so ladje sicer že večkrat napadli pirati.

Na križarki Costa Allegra je izbruhnil požar, zato se je križarka, ki je na poti proti Sejšelom ustavila sredi morja. Zaradi požara, ki jim ga je že uspelo pogasiti, so ostali brez elektrike. Po poročanju tujih medijev, je vseh 636 potnikov in 413 članov posadke na varnem.

Po kapitanovih besedah je bil požar hitro pogašen. Je pa obalna straža na pomoč Allegri že poslala tovorne ladje, iz Sejšelov pa so poslali motorni čoln, letalo in dva vlačilca.

Vlačilci pa naj bi ladjo dosegli šele v torek popoldne, po navedbah visokega predstavnika sejšelske vojske pa še ne vedo, ali bo ladjo potem sploh mogoče privleči do pristanišča v sejšelskem glavnem mestu Victoria, kamor je bila križarka tudi namenjena.

Bodo potnike evakuirali?

Po navedbah sejšelskih predstavnikov razmišljajo tudi o evakuaciji potnikov na otok Alphonse, od katerega je križarka oddaljena okoli 12,5 kilometra.

Na območju, kjer stoji križarka, so ladje sicer že večkrat napadli pirati, ki pa doslej še niso ugrabljali križark. Po navedbah sejšelskih oblasti so na krovu križarke oboroženi stražarji, kar je standardna praksa na tovrstnih potovanjih. Doslej piratov na območju niso videli.

Preverjajo motorje

Costa Allegra | Avtor: Reuters Reuters
Na požar se je odzvala tudi lastnica ladje, ladjarska družba Costa Crociere s sedežem v Genovi. Lastnica Costa Concordie, ki je 13. januarja nasedla ob toskanskem otoku Giglio, je sporočila, da na ladji že preverjajo motorje in možnosti za ponoven zagon potrebnih instrumentov. Na ladjo so iz Genove z letalom poslali tudi skupino strokovnjakov.

Predstavnik družbe Costa Crociere, kapitan Giorgio Moretti pa je na novinarski konferenci zagotovil, da je ladja "stabilna in pokonci" in da jo "potiskajo tokovi". Dodal je, da bodo vlačilci ob prihodu odločili, v katero pristanišče jo bodo odpeljali.

Po nesreči veliko večje ladje za križarjenje Costa Concordie z 4229 ljudmi, v kateri je življenje izgubili 32 ljudi, so bile proti ladjarski družbi sicer vložene številne tožbe.

Komentarjev 1
  • izvedenec 06:38 28.februar 2012.

    BOLAN ČLANEK - TO JE PISUNSTVO!!