Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Požar obsojen na 12.000 evrov kazni

Miro Senica in Katarina Kresal. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Ljubljansko okrožno sodišče je novinarja Bojana Požarja spoznalo za krivega žaljive obdolžitve odvetnika Mira Senice v dveh člankih glede stavbe za NPU in stanja v stranki LDS.

Oprostilo pa ga je obtožb o žaljivi obdolžitvi v drugih dveh člankih, v katerih je omenjal Senico. Če bo sodba pravnomočna, bo moral Požar plačati 12.000 evrov kazni.

Senica je Požarja preganjal kot zasebni kazenski tožilec zaradi štirih člankov, objavljenih na Požarjevem portalu. Senica je prepričan, da Požar članke piše z namenom zaničevanja. Tako Požar kot Senica sta takoj po današnjem izreku sodbe napovedala pritožbo.

Ni še konec ...

Četudi s pritožbo ne bosta uspešna, se bosta Senica in Požar še srečala na sodišču, saj je Senica danes novinarjem pojasnil, da je zoper Požarja vložil še več tožb, zadnjo danes.

Za vsakega od obeh člankov, za katerega je bil Požar danes obsojen, mu je sodišče prisodilo 6000 evrov kazni. Poleg tega je že bil pravnomočno obsojen na 5000 evrov pogojne denarne kazni zaradi pisanja o Ivani Šundov. Zaradi današnje obsodbe se je ta pogojna kazen preklicala, sodišče pa je Požarju izreklo enotno kazen 12000 evrov.

Ljubljanski odvetnik je novinarju žaljive obdolžitve očital zaradi pisanja o vlogi Senice pri neuspelem poskusu prodaje Večera, češ da je Senica "režiser" tega nakupa. Prav tako naj bi ga Požar žaljivo obdolžil, ko je zapisal, da je Senica novinarje obvestil o poletu družine tedanjega predsednika Janeza Janše iz Grčije z zasebnim letalom.

S tema dvema tožbama je bil Senica neuspešen. Okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić je pojasnil, da je Požar prišel do nekaterih dokumentov in je lahko utemeljeno pričakoval, da je za tem neka resnica in da zapisano drži. Tudi v primeru poleta iz Grčije ni videl znakov kaznivega dejanja.

Senico želel prikazati "v luči problematične osebe"

Požar je pisal tudi, da je Senica svojemu domnevnemu prijatelju Igorju Juriju Pogačarju omogočil posel z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Partnerica Senice Katarina Kresal je namreč notranje ministrstvo vodila v času, ko se je NPU preselil v stavbo na Dimičevi v Ljubljani, lastnik stavbe pa je Ram Invest Igorja Pogačarja. Ram Invest lizing za stavbo odplačuje Hypo Leasingu, Požar pa je tukaj našel povezavo, saj je Senica sodeloval s Hypo Leasingom.

"Da je bil Senica v povezavi s Hypo Leasing, za NPU ne pomeni popolnoma nič," je dejal sodnik. "Morda je tu zadaj nekdanja ministrica, ki je imela vzvode moči, ampak tu ni videti Mira Senice," je nadaljeval.

Požar je tudi pisal, da je Senica Kresalovi pomagal pri izčrpavanju in političnem ter finančnem pohabljenju stranke LDS, ki jo je vodila prav Kresalova. Po oceni sodišča dokazov za te navedbe ni.

Požar, ki ga Senica zaradi predhodnih obsodb označuje za specialnega povratnika, je po mnenju sodišča s takim pisanjem Senico želel prikazati "v luči problematične osebe". Njegov namen je bil namreč, da se izrazi na žaljiv način, je dejal sodnik. Novinar se je branil, da člankov ni pisal z namenom zaničevanja ali obdolžitve, ampak je opravljal svoj poklic, objavljeno pa je v izrednem javnem zanimanju.

Komentarjev 7
  • rogixl 21:45 21.marec 2014.

    Ta Požar res vse preveč lahkotno obrekuje vse počez. Dno od novinarstva.

  • Ferluci 20:50 21.marec 2014.

    Požar je že O.K, sranja so novinarji dela, Mladine,..

  • Lionel 19:48 21.marec 2014.

    Na srečo pri nas ni tako veliko tako sposobnih kao novinarjev kot je ta posranc od Požarja.