Slovenija > Črna kronika
46196 ogledov

Pravnica 91-letni Pepci vzela hišo, znancema hotela stanovanje

Jožefa Curk-hiša Osebni arhiv Jožefa Curk se bori še za pol svoje hiše.
Dolenjska pravnica Irena Aš Gradecki skuša ogoljufati celo svoje znance. Pa ni govora o majhnih zneskih, ampak celo kupninah za stanovanje. Njena žrtev je tudi Solkanka Jožefa Curk, ki se mora pri 91 letih boriti za lastno hišo.

Šestdesetletna novomeška pravnica Irena Aš Gradecki je bila že večkrat na sodiščih, običajno zaradi ponarejanja listin, zatajitev in poskusov goljufije. Izbirala naj bi starejše pare, se z njimi spoprijateljila in si pridobila njihovo zaupanje, ko so ji podpisala pooblastila za različne pravne posle, pa jih peljala žejne čez vodo. Izjema niso bili niti znanci.

Vrnila le majhen del kupnine

Denimo 44-letna poštarica iz Novega mesta Tatjana Škufca, ki Aš Gradeckijevo pozna že skoraj dvajset let. Od nje je kupila stanovanje v Slovenski Bistrici, za kar je leta 2014 vzela 35.000 evrov kredita. "Namenjeno je bilo mojemu bratu, ki je takrat živel v Žalcu, da bi ga na ta način izplačali za njegov del hiše v Novem mestu," nam je pojasnil Tatjanin partner Damjan Klevišar, ki ga z Aš Gradeckijevo vežejo celo tesnejše vezi: "Njena mama je bila moja botrica."

Toda njegovemu bratu je bilo stanovanje premajhno, zato je po Klevišarjevih besedah "Irena predlagala, da se kupoprodajna pogodba razdre, ona pa bo vrnila kredit. A dobili smo le 9.000 evrov v mesečnih zneskih po 250 evrov, preostanka pa ne." Zadeva je tako končala na sodišču, ki je Aš Gradeckijevi naložilo povrnitev celotne kupnine. Na sodbo se je pritožila in pred tednom dni doživela hladen tuš. Višje sodišče v Ljubljani ji je naložilo povrnitev 25.000 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od vložitve tožbe dalje, poravnati mora tudi pravdne stroške.

Pomoč ostarelima zakoncema

Če sta Škufčeva in Klevišar v pravdi zmagala, pa to ne velja za 91-letno Solkanko Jožefo Curk. O njeni zgodbi smo že poročali. Po njenem nareku jo je zapisala njena dolgoletna prijateljica Marjana Remiaš, ki ji pomaga pri vseh sodnih zadevah, predstavili pa sta jo tudi v pismu predsednici države Nataši Pirc Musar.

Jožefa Curk | Avtor: Osebni arhiv Jožefa Curk Osebni arhiv
Torej, Jožefa je že v zgodnji mladosti iz rodne Jarenine pri Šentilju odšla s trebuhom za kruhom v Kanado, kjer se je po letih prekarnih služb ustalila v Torontu. Tam je spoznala Ivana Curka iz Vrhpolja pri Vipavi, se z njim poročila in zaživela lepše življenje, le otrok jima žal ni bilo dano imeti. Ko je sredi 80-ih let Ivan zbolel za rakom na črevesju in so mu po neštetih operacijah dali le še nekaj mesecev življenja, sta se odločila za vrnitev v domovino. Prek revije Rodna gruda sta iz Kanade kupila hiško v Solkanu pri Novi Gorici in se leta 1988 po enoletnih popravilih vselila.

Približno pred dobrimi 15 leti sta v Krkinih toplicah v Strunjanu spoznala  Ireno Aš Gradecki, s katero sta se začela družiti, spoznala sta tudi njeno družino. Ker je pravnica, sta jo zaprosila za pomoč pri ureditvi papirjev glede meje s sosedi. "K nama je prihajala približno dvakrat na mesec in vsakič sva ji za 'papirje za mejo' dajala po 300 ali 400 evrov na roke, v gotovini, brez podpisov in brez zaznamkov, saj sva ji popolnoma zaupala. Tudi vse papirje, ki jih je bilo vedno veliko, sva podpisovala, ne da bi jih brala, v popolnem zaupanju do Irene. Tako je bilo vse do Ivanove smrti. Četudi bi bila meja zlata in papirjev ogromno, bi jih v vseh teh letih morala zaključiti. A vsega tega se tedaj z možem nisva spraševala, saj nama je bila prijetna zavest, da nekdo skrbi za najine 'pravne zadeve',"  so izkušnje Curkove.

Skoraj na cesti

Ivan je umrl 28. maja 2014 in takrat se je začela njena kalvarija: "Nekaj tednov po moževi smrti sem izvedela, da nisem več lastnica hiše v Solkanu. Aš Gradeckijeva mu je namreč na smrtni postelji v bolnišnici dala podpisati novo oporoko, v kateri je bila edina dedinja ona, meni pa je med vsemi papirji za mejo s sosedi dala podpisati kupoprodajno pogodbo, po kateri je mojo polovico hiše od mene kupila za 60.000 evrov, ki naj bi mi jih prinesla na dom v gotovini, v bankovcih po 500 evrov in sicer 6. junija 2014, teden dni po Ivanovi smrti. Hišo sva imela od nekdaj napisano vsak na pol.“

Curkova priznava, da je vse papirje v zvezi z mejo s sosedi podpisala, ne da bi jih prebrala, a tudi če bi jih, se na pravno terminologijo ne spozna. Tako ni vedela, da je Aš Gradeckijevi prodala tudi svojo polovico domovanja, "60 tisočakov pa nisem videla nikoli in tistega junijskega dne ni bila pri meni, kar je tudi na sodišču kot priča večkrat potrdila Ivanova sestrična Ljuba Poljšak, ki je bila takrat ob meni od zgodnjega jutra do poznega večera". Da hiša ni več njena, saj naj bi jo Aš Gradeckijeva torej pol podedovala po njenem možu, pol pa odkupila od nje, naj bi izvedela junija 2014, ko je prejela odločbo davčnega urada za odmero davka na nepremičnino.

Polovico je le dobila nazaj

Tudi ta zadeva je končala na sodišču. Sodnik pravdnega oddelka v Novi Gorici je odločil, da je oporoka ponarejena, in kot veljavno priznal prvotno, ki jo je Curkova pred dvema pričama podpisal septembra 2011. Po devetih letih je tako Jožefa dobila nazaj polovico hiše (po možu). "Od letošnje pomladi je kot solastnica tudi že vpisana v zemljiški knjigi" nam je maja povedalaRemiaševa in nadaljevala, da je odvetnik Curkove Franci Matoz ob tem zoper Aš Gradeckijevo vložil še kazensko ovadbo za poskus goljufije in ponarejanje listin. Na okrožnem sodišču v Novi Gorici je bila spoznana za krivo in obsojena na pogojno kazen, 22 mesecev zapora s preizkusno dobo dve leti, ter plačilo slabih 4000 evrov.

Na sodbo se je pritožila in uspela: koprsko višje sodišče jo je decembra lani razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje nižjestopenjskemu. "Sodišče v Novi Gorici smo takoj prosili, če lahko pospešijo postopek, Pepca je nenazadnje stara 91 let, a odgovora do danes nismo prejeli," nam je maja pojasnila Remiaševa, včeraj pa, da so bili razpisani štirje naroki, a je Aš Gradeckijeva vsakič poslala zdravniško opravičilo: "Pred sodnimi počitnicami smo se obrnili na varuha človekovih pravic, ki je prevzel nadzor nad našim primerom. Obrnil se je na novogoriško sodišče, tam pa so mu povedali, da je nekaj obravnav odpadlo na našo odgovornost. Lepo prosim, le kdaj z Jožefo nismo bili pripravljeni priti na sodišče?!"

Negovala bo ostarele

Curkova še vedno ni zmagala glede svoje polovice hiše. Aš Gradeckijeva je namreč sprožila civilno tožbo in sodišče je na podlagi podpisov dokumentov pred tremi leti odločilo v njeno korist: Jožefina polovica je njena. Toda konec letošnjega marca je Matoz zahteval obnovitev postopka, ker so se menda pojavili novi dokazi. Izkazalo naj bi se, da si je Aš Gradeckijeva, katere bančni račun naj bi bil takrat v minusu, 60.000 evrov za nakup polovice hiše Curkove sposodila neverjetno hitro, v enem dnevu od svojih prijateljic. Sin ene od posojilodajalk je namreč pridobil pisne dokaze z navodili za pričanje na sodišču v zvezi z izposojo denarja, ki govorijo o tem, da je Aš Gradeckijeva prijateljici obljubila nagrado, če bo pričala, da si je izposodila denar. Prav tako si po njegovih besedah Aš Gradeckijeva ni izposodila denarja od drugih, menda svojih prijateljic, in tudi ni Curkovi prinesla kupnine.

Za komentar smo se že maja obrnili na Ireno Aš Gradecki, a je takrat telefon zvonil v prazno, odzvala se ni niti na naše SMS-sporočilo. Včeraj se je le oglasila. "Bi midva kar zaključila, a ne?" je dejala, ko sem se predstavil, in 'poklopila slušalko'.

Damjan Klevišar pa je poudaril, da je treba starejše ljudi opozoriti še na nekaj: "Irena je odprla s.p. za nego ostarelih. Naj se je pazijo."

Komentarjev 9
  • blekipuhi 21:59 11.oktober 2023.

    Bojte se tele, od malega je že pokvarjena, sedaj pa ima osebno asistenco, nenormalno, kako je sploh lahko tak SP odprla, glede na obtožbe.

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 15:07 11.oktober 2023.

    Golob res nima nič s tem. Gospa goljufa Uboge, Nevedne Starčke in Starke že več desetletij. Goljufala je pod vsemi dosedanjimi *vladarji* in bo tako počela najbrž še v nedogled. Dokler ne bo nekdo vzel pravice v svoje roke!?!

  • Naklonsky 14:11 11.oktober 2023.

    Sodsvo, oziroma krivosodje. Ni čudno, da nimamo zaupanja v tožilce, sodnike. Poleg politične pristranskosti še nerazumno dolgi roki obravnave, zastaranja, poznanstva…Skrajno čas, da se onemogoči trajni mandat sodnikov!