Slovenija > Črna kronika
1252 ogledov

Prebežnike vodič vodil skozi gozd, nato jih je čakal avto

Policija Andrej Leban
Za organizacijo prevoza dobili okoli 36 tisoč evrov. Med prebežniki tudi štiriletni otrok.

Policisti iz PP Ilirska Bistrica so v ponedeljek v Dolenjah pri Jelšanah ustavili osebni avto v katerem je bilo devet prebežnikov iz Turčije. Avto nemških registrskih tablic je vozil 43-letni državljan Kosova, ki začasno biva v Nemčiji. Policija je nato ugotovila, da so prebežniki državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopili peš skozi gozd. Prišli so iz smeri naselja Šapjane (Hrvaška) mimo naselja Jelšane in Dolenje (Slovenija) proti Ilirski Bistrici. Vsi prebežniki so imeli blatna oblačila. 

43-letni državljan Kosova je tako izvršil kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Po predhodnem dogovoru je kot član kriminalne združbe čez državno mejo prepeljal skupino devetih državljanov Turčije. Pri tem je imel vlogo prevoznika ilegalnih prebežnikov po ozemlju Slovenije, z namenom, da jih prepelje na območje drugih držav EU oziroma v Italijo.

Storilci so za organizacijo prevoza prejeli najmanj 36 000 evrov.
 

Vodič jih je vodil po gozdu

Osumljenemu državljanu Kosova je bila odvzeta prostost, postopek pa so nato prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper, ki so ugotovili, da so prebežniki po balkanski poti iz Srbije prispeli v BiH nato pa s pomočjo vodičev in prevoznikov nedovoljeno vstopili na območje Hrvaške, od kjer so jih z različnimi vozili prepeljali do meje s Slovenijo na območju Šapjan (RH). Celotno skupino je nato prevzel vodič, ki jih je po gozdu iz Hrvaške v Slovenijo pretihotapil v bližino naselja Dolenje, tam pa jih je v svoj osebni avtomobil naložil osumljeni 43-letni državljan Kosova. Nameraval jih je prepeljati do Trsta.

V vozilu tudi štiriletni otrok

Policija ob tem opozarja, da se je v vozilu, registriranem za sedem oseb vključno z voznikom, prevažalo devet oseb, kar je nevarno.  "V primeru nenadnega zaviranja ali prometne nesreče bi dve osebi, ki nista mogli biti pripeti z varnostnim pasom, lahko pomenili konkretno nevarnost za zdravje in življenje tudi preostalim osebam v vozilu, posebej še ob dejstvu, da je bil v vozilu tudi 4-letni otrok," sporočajo s policije.

Zagrožena kazen do osem let

Voznik je v priporu. Za  storitev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po čl. 308/III-VI KZ je zagrožena zaporna kazen do osem let in denarna kazen. Na območju PU Koper so letos odredili pripor za šet tovrstnih osumljencev.

*Fotografija je simbolna


 

Komentarjev 1
  • larisa77 12:43 20.april 2018.

    v zapor doživljensko, prebežnike pa poslat nazaj od koder so prišli!!