Slovenija > Črna kronika
59786 ogledov

Pred sodnika vrgla 194.000 evrov

Kovček denarja Profimedia Fotografija je simbolična.
Slovensko-hrvaška hudodelska kriminalna združba naj bi pri uvozu in preprodaji luksuznih avtomobilov utajila milijonski davek, njenim članom iz Slovenije sodijo na okrožnem sodišču v Ljubljani.

Slovenska obtožnica zoper osem fizičnih oseb in eno pravno obsega prek tisoč strani, njen očitek pa je utajitev davkov pri uvozu in preprodaji avtomobilov prestižnih znamk v višini dobrega 1,2 milijona evrov.

Govora je o domnevnem vodji, znanemu novomeškemu podjetniku Tomažu Stoparju, njegovemu podjetju FIN-NEP inženiring, d.o.o., njegovi nečakinji Ani Mariji Stopar, Ljubljančanu Roku Furlanu, ki so ga v preteklosti zaradi lastništva betonarn klicali Kralj betona, Matiji Iskri, Krunoslavu Filipčiču, Maji Brlec, Igorju Pintariču in Mateji Poročnik.

Igor Pintarič | Avtor: D. M. Igor Pintarič D. M.
Direktor je bil brezdomec

Od začetka leta 2016 do januarja 2019, ko so jim organi pregona stopili na prste, naj bi iz tujine, največ Nemčije in manj Avstrije, uvažali avtomobile v Slovenijo in naprej na Hrvaško tako, da so se na različne načine izogibali plačilu davkom na dodano vrednost in na motorna vozila. Pri tem so se menda poslužili slamnatih podjetij, ki so jih upravljali sami, lastniki oziroma direktorji na papirju pa so bili ljudje s socialnega dna – eno od njih je, po poročanju Ostro.si, denimo v obdobju 2016-2018 ustvarilo 5,9 milijona evrov prihodkov, njegov šef pa ni imel niti stalnega prebivališča!

Zgodilo se je, da so avtomobile kupovali od pokojnih: pri nemških prodajalcih naj bi denimo navajali imena, ki so jih našli v javno objavljenih osmrtnicah ter temu ustrezno ponarejali dokumente. Prva dva pločevinasta lepotca, ki sta prispela na Hrvaško, naj bi bila mercedesa, pri prvem naj bi utajili za 7.800 evrov davka, pri drugem še več, 13.800. Avtomobilov pa ni bilo malo, najmanj 115.

Šokirala sodnika

Vsak domnevni član združbe naj bi imel svojo nalogo, prvoobtoženi pa je Tomaž Stopar, ki je menda skrbel za naročila in nakup vozil, oglase na spletu, celo manipulacije s števci. To naj bi počel v dogovoru s Furlanom, ki je imel po pisanju Dnevnika podjetje v Münchnu in se jim je pridružil leta 2017.

Ana Marija Stopar | Avtor: D. M. Z leve: Ana Marija Stopar, odvetnik Žiga Sternad iz odvetniške družbe Senica in Krunoslav Filipćić D. M.
Obtoženi, z izjemo Stoparja, so se v kazenskem postopku znašli tudi na Hrvaškem in krivdo, razen Furlana, priznali. In kako je na sodišču v domovini?

Ana Marija Stopar je kaznivo dejanje priznala in, saj ni res, pa je, na sodišče ročno prinesla 194.000 evrov, ki naj bi izvirali iz utaje davkov, izročil naj bi ji jih stric Tomaž. V skladu s sporazumom o priznanju krivde bi dve leti zapora lahko odslužila z delom v splošno korist, plačala 5.800 evrov denarne kazni in vrnila 5.400 nezakonito pridobljenih evrov.

S tožilstvom se je pobotal tudi Krunoslav Filipčič, ki bi dve leti in pet mesecev aresta odslužil ob vikendih, pripadlo pa bi mu nekaj manj denarne kazni, 4.800 evrov. Prav tako je krivdo priznal Igor Pintarič, ki še ni podpisal sporazuma s tožilstvom, Rok Furlan pa je vse očitke zavrnil. Eden od njegovih zagovornikov, odvetnik Stojan Zdolšek, je ob tem predlagal izločitev skoraj vseh dokazov iz sodnega spisa. Če bodo izločeni, bodo tudi nezakoniti, s tem pa bi se od vodenja obravnave moral posloviti predsednik senata, sodnik Ciril Keršmanc, saj je bil soočen z njimi. Temu bi se reklo, da je "okužen".

Mercedes-benz GLS | Avtor: Mercedes-Benz AG Fotografija je simbolična. Mercedes-Benz AG
Domnevni vodja se o krivdi še ni izrekel

In tako je včeraj, ko je bil predviden izrek kazenske sankcije vsem, ki so priznali očitana jim dejanja, nastopila težava. Počakati na odločitev o izločitvi dokazov (in sodnika), ali sprejeti izločitev postopka, kar pomeni, da bi obtožencem, ki so doslej priznali, Keršmanc izrekel sodbo?

Odvetniki so med odmorom podebatirali, enotni pa si niso bili. Stoparjeva bi najraje čimprej uresničila sporazum s tožilstvom, Filipčič in Pintarič pa počakala na sklep o izločitvi dokazov.

Keršmanc se je zato odločil, da bo počakal na 22. december, ko je razpisan predobravnavni narok za Tomaža Stoparja, Matijo Iskro, Majo Brlec in podjetje FIN-NEP inženiring, 19. januarja pa bo menda razglasil prve sodbe. Če bo seveda še sodil.

Komentarjev 12
 • miho 16:38 25.november 2023.

  Ukiniti davek na motorna vozila in znižati osnovno stopnjo ddv na 20 % (ali še bolje na prvotnih 19 % - toliko kot imajo zdaj v Nemčiji) in problem bo rešen. Nimajo vse države davka na motorna vozila.

 • mladen8 16:31 25.november 2023.

  Super kazen. Služiš kazen samo preko vikenda, med tednom pa še malo zaslužiš s kriminalom. Res smo banana republika.

 • Avatar Tone Murgelj
  bumbar11 16:05 25.november 2023.

  Zapori pokajo po šivih, zato se sodniki zatekajo k takim rešitvam. To je lahko v posmeh predvsem državi, ki ne zna ali celo noče stopiti na prste Največjim Barabam. V zapore pa po hitrem postopku spravijo lačnega, ki je ukradel ...prikaži več žemljo in nekaj dkg malovredne salame.