Slovenija > Črna kronika
55 ogledov

Preiskava v NKBM: pridržali 3 osebe, 2 že izpuščeni

NKBM je provizije vrnila 29. oktobra. (Foto: Nace Novak)
1/5
Žurnal24 main
V Novi Kreditni banki Maribor poteka kriminalistična preiskava. Ta naj bi bila povezana s poslovanjem druge največje banke v državi in njenih hčerinskih družb na Hrvaškem.

Preiskave na mariborskem območju potekajo na 12 naslovih, potekajo pa tudi na območju Zagreba in Zadra na Hrvaškem. Policisti so pridržali tri osebe, so sporočili iz Generalne policijske uprave, po podatkih Financ tudi nekdanjega predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča.

Preiskava poteka tudi pri nekdanjemu članu nadzornega sveta NKBM Ivanu Vizjaku oziroma na sedežu podjetja Pom Invest v Mariboru, ki ga vodi. Po zadnjih podatkih policisti še opravljajo priskave pri dveh pravnih subjektih, pri ostalih pa se počasi zaključujejo.

Dve osebi so medtem policisti že izpustili iz pripora. Ali bodo tretjo še danes izpustili iz pripora, bo znano zvečer. Preiskave pri petih osumljenih osebah potekajo tudi v Zagrebu in Zadru. Škoda pri poslih z NKBM je ocenjena na 30 milijonov evrov.

V ospredju preiskave, ki naj bi potekala tudi na Hrvaškem, naj bi bili domnevno koruptivni posli s Hrvaško ter sporni poskus prevzema in najverjetneje izčrpanja Večera.

Preiskava naj bi bila razširjena še na nekatere druge člane Kovačičeve uprave in člane nadzornega sveta, v spletni izdaji piše časnik Večer. Vanjo naj bi bila vključena tudi bivši prvi mož nadzornikov banke Dušan Jovanovič in direktor KBM Leasinga Igor Šujica.

V hrvaških zgodbi naj bi šlo za celo vrsto spornih nepremičninskih poslov, zaradi česar naj bi banka izgubila veliko denarja svojega hrvaškega podjetja. KBM Projekt, hrvaška družba NKBM, je med letoma 2006 in 2009 vložila kar 60 milijonov evrov v nakupe slamnatih podjetij, ki so le nekaj mesecev pred tem s posojili te iste NKBM odkupila za približno 30 milijonov evrov zemljišč v okolici Zagreba, Slavoniji in Dalmaciji.

Novoustanovljeno podjetje naj bi tudi čez noč in tudi mimo bančnih pravil dobilo večmilijonsko posojilo NKBM za nakup zemljišča. In tega je kmalu zatem hrvaški lastnik preprodal KBM Projektu v lasti NKBM, in to za ceno, ki je bila nekajkrat višja od vsote, ki jo je plačal za zemljišče. To naj bi že odkrile in potrdile revizije, ki so bile opravljene v banki, pa tudi nadzor Banke Slovenije, nadaljuje Večer.

V protikorupcijski komisiji so v ponedeljek navedli, da sta Kovačič in nekdanja članica uprave NKBM Manja Skernišak pri odločitvi za nakup delnic elektro podjetij od družbe Kandela kršila akte NKBM ter s tem izkazala znake koruptivnih dejanj.

Ta posel pa je med drugim omogočil, da se je družba 3Lan lahko potegovala za nakup Večera, so navedli. Kovačič je te navedbe zanikal ter zatrdil, da je banka s tem le opravljala dejavnost, za katero je bila ustanovljena.

Komentarjev 2
  • jezero 12:12 22.avgust 2012.

    Do kdaj se bodo norčevali iz Slovencev? Preiskujejo, lopov pa bo odšel z milijoni v Beograd. Brez kazni.

  • vanč 11:21 22.avgust 2012.

    Ne samo Kovačiča tudi Novakovo treba preštofirit,taki lahko živijo nas male delničarje pa ko jebe .Mafija,za na goli otok,pa nikoli več nazaj.