Slovenija > Črna kronika
45 ogledov

Preiskujejo dva primera

1/37
Žurnal24 main
V današnji preiskavi pridržali enajst ljudi. Preiskave potekajo v dveh primerih. Neuradno: pridržali nekaj vodstvenih oseb iz Elektra Maribor, preiskovali naj bi nepravilnosti pri javnih naročilih.

Fotografije z današnjih preiskav si lahko ogledate v GALERIJI.

Hišne preiskave so potekale na območjih mariborske, kranjske in celjske policijske uprave. Skozi ves dan so preiskali 27 zasebnih in poslovnih prostorov ter 12 osebnih vozil, pri tem pa so v akciji, v kateri je sodelovalo 98 kriminalistov in policistov, pridržali 11 ljudi.

Preiskava pa ni potekala v podjetju Ocean Orchids, kot smo zjutraj napačno napisali. Tudi direktor omenjenega podjetja Roman Ferenčak je to zanikal. Za napako se opravičujemo.

Preiskave hkrati za dva primera
Preiskave potekajo v dveh primerih, v prvem, ki ga je NPU začel preiskovati konec leta 2010, gre za sume nepravilnosti pri oddaji javnih naročil in za sume niza kaznivih dejanj s področja korupcije (sprejemanje nezakonitih daril za nezakonito posredovanje in dajanja koristi za nezakonito posredovanje) ter sume kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic. "V tem sklopu so kriminalisti in preiskovalci danes že zaključili s preiskovanjem stanovanj in drugih poslovnih prostorov na petih lokacijah, prav tako so že končali s preiskavo petih osebnih vozil. Med preiskovanjem tega primera smo zaznali sume storitve drugih kaznivih dejanj ter pod usmerjanjem Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru takoj začeli tudi s preiskavo teh drugih sumov," je pojasnil Robert Črepinek iz NPU.

V prvem primeru preiskave gre za projekt oddaje gradnje objekta, vrednega več milijonov evrov, v drugem primeru za več oddaj javnih naročil za različna gradbena dela v najširšem smislu, so pojasnili na NPU.

Tudi druga preiskava se nanaša na sume nepravilnosti pri oddaji javnih naročil, znotraj nje pa preiskujejo niz korupcijskih kaznivih dejanj, in sicer nedovoljeno oddajanje in nedovoljeno sprejemanje daril. Danes so kriminalisti že zaključili s preiskavami na 13 lokacijah in s preiskovanjem petih osebnih vozil. Zasegli so večjo količino poslovne dokumentacije, računalnikov in drugih elektronskih nosilcev podatkov.

"Nekaj oseb se prepleta, zaradi tega smo se tudi odločili, da smo izvedli hišne preiskave v obeh primerih hkrati, kajti nemogoče je bilo ta del zbiranja obvestil ločiti brez škode za en ali drug postopek," je še pojasnil Črepinek.

Uporabili prikrite preiskovalne ukrepe

Drago Šket iz Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru je pojasnil, da sta dva sklopa preiskav, ki jih izvajajo na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov, povezana s posli javnega naročanja, "vse pa se nanašajo na določeno izvajanje projektov v tem mestu", je dodal. "Hkrati bi tudi potrdili, da se nanaša na različne sklope udeležencev in povezanih oseb, tako gospodarskih družb javnega prava kot tudi zasebnih in fizičnih oseb."

Čez noč bo v policijskem pridržanju ostalo osem ljudi, v priporu pa bodo tako dolgo, dokler bodo za to obstajali zakonski razlogi. Ker gre za "živo preiskavo", o konkretnih dejanjih, ki jih izvajajo oziroma še načrtujejo, niso hoteli govoriti. Za zdaj poteka še ena hišna preiskava.

Gradnja fakultete in nepravilnosti v Elektru Maribor?
Po neuradnih informacijah naj bi šlo pri prvi preiskavi za nepravilnosti pri oddaji posla za gradnjo medicinske fakultete v Mariboru, v drugem primeru za projekte Elektra Maribor.

Po naših neuradnih informacijah naj bi med današnjo preiskavo pridržali nekaj vodilnih v Elektru Maribor – med njimi naj bi bil tudi predsednik uprave Elektra Andrej Kosmačin.

Pri Elektru Maribor so nam potrdili, da pri njih poteka preiskava, drugih podrobnosti – tudi to, ali je bil pridržan Kosmačin – pa zaradi interesa preiskave niso razkrili.

Kot je poročal Pozareport.si, naj bi preiskovali nepravilnosti pri nabavi in prodaji elektrike, na sedežu Elektra Maribor naj bi zapečatili pisarne Kosmačina, njegovega brata Matjaža Kosmačina, ki je prav tako zaposlen v podjetju, in vodje strokovne službe Iztoka Petroviča. Slednji po poročanju portala še ni v policijskem pridržanju, saj naj bi ga še iskali.

Kot lahko vidite iz naše fotografije spodaj, preiskava poteka tudi pri njem doma.

Preiskava poteka tudi v podjetju Izkop, kamor je zjutraj prišel Gregor Jager, mariborski mestni svetnik iz vrst Zaresa, ki je prav tako v pridržanju. O preiskavi pri mestnem svetniku Jagru je bil obveščen tudi Mestni odbor Zaresa Maribor. "Pričakujemo, da bodo organi pregona vsa potrebna dejanja opravili profesionalno, tako strokovno kot tudi časovno. Zadevi ne pripisujemo politične konotacije, kot je to žal prepogosto v navadi v slovenskem političnem prostoru," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so še dodali, da bo Jager odboru osebno pojasnil očitana dejanja in razloge, na podlagi katerih je bila izdana odredba za preiskave.

Na Gorenjskem po naših informacijah poteka preiskava pri poslovnih partnerjih Elektra Maribor. V Celju pa naj bi bili policisti pri enem od nadzornikov Elektra.

Začeli že zgodaj zjutraj
Po neuradnih informacijah naj bi bili kriminalisti v Elektru Maribor že danes ob 6.30.

Pri današnjih aktivnostih je sodelovalo 98 kriminalistov in policistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.