Slovenija > Črna kronika
95 ogledov

Prejel pomirjevala in umrl

Vodja sektorja uniformirane policije na novogoriški policijski upravi Evgen Gove Žurnal24 main
Med prisilno hospitalizacijo je v četrtek zvečer iz za zdaj neznanega vzroka umrl 47-letnik. Vzrok smrti bo znan šele po rezultatih obdukcije.

Na sedežu Policijske uprave Nova Gorica so predstavili okoliščine ob včerajšnji nenavadni smrti 47-letnika iz Podkraja, ki je nastopila po tem, ko so policisti s svojo asistenco priskočili na pomoč zdravstvenemu osebju pri napotitvi pacienta na zdravljenje v Psihiatrično bolnišnico Idrija.

Kot je povedal vodja sektorja uniformirane policije na novogoriški policijski upravi Evgen Govekar, je omenjeni 47-letni moški, ki je bil pred včerajšnjim dogodkom že večkrat hospitaliziran, v zadnjih 14 dneh večkrat obiskal Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici in grozil zaposlenim.

V četrtek, 19. junija, so na policijski postaji Ajdovščina prejeli pisno zaprosilo Zdravstvenega doma Ajdovščina za nudenje policijske asistence pri postopku napotitve na zdravljenje v Psihiatrično bolnišnico Idrija brez privolitve 47-letnega pacienta iz Podkraja. Zdravnica, ki je v skladu z zakonom pacienta napotila na zdravljenje, je za policijsko asistenco zaprosila zaradi bolnikovega ravnanja oziroma groženj in agresivnosti. Ker je bilo zaprosilo zakonsko utemeljeno so policisti na kraju nudili pomoč dežurnemu zdravniku, ki je izvajal postopek prisilne hospitalizacije.

Vzrok bo pokazala obdukcija
Po Govekarjevih zagotovilih se je pacient kljub predhodnemu pogovoru z zdravnikom uprl, ko so ga hoteli privesti v reševalno vozilo. Policisti so zato uporabili prisilna sredstva, in sicer fizično silo, sredstva za vklepanje in službenega psa z nagobčnikom. Trije policisti so pacienta kljub agresivnemu upiranju obvladali in ga na tleh vklenili v lisice, zdravstvena ekipa pa mu je vbrizgala pomirjevalo. Po prejetju zdravila se je pacient umiril, zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja pa je morala zdravniška ekipa takoj začeti reanimacijo, med katero so bile pacientu odstranjene lisice. Kljub dalj časa trajajoči animaciji je pacient nekaj pred deveto zvečer umrl.

O poteku dogodka sta bila obveščena dežurna okrožna tožilka in dežurni preiskovalni sodnik novogoriškega okrožnega sodišča. Slednji je opravil ogled kraja in odredil sodno obdukcijo, ki bo razjasnila vzrok smrti. Govekar je v zvezi s tem povedal še, da je glede na okoliščine primera postopek nudenja pomoči zdravniku potekal zakonito in strokovno, enako naj bi veljalo tudi za uporabo prisilnih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.