Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

Prepeljali več kot 25 ton razbitin

Zaradi slabega vremena in spolzkega terena je pobiranje razbitin nevarno.
1/6
Žurnal24 main
Reševalci, ki pospravljajo ostanke letalske nesreče na gori San Pietro na Korziki, so s prizorišča nesreče odpeljali že več kot 25 ton razbitin.

Vodja operacije Bojan Kopač je pojasnil, da so glede zaključka del v roku optimistični, tečejo pa tudi že priprave na spominsko slovesnost, ki bo na Korziki predvidoma 31. maja. Po njegovih besedah je helikopter do srede zvečer v bazo, kjer razbitine od njih prevzame lokalna komunalna služba, prepeljal 25.180 kilogramov ostankov letala, približno tri tone pa jih na prevoz še čaka.

Ekipa ima po Kopačevih besedah še vedno precejšnje težave z vremenom, zaradi česar helikopter ni mogel vzleteti, teren pa je bil nevarno spolzek. Oba reševalca, ki sta bila med delom poškodovana, po Kopačevih navedbah zdaj z zdravnikovim dovoljenjem že delata. Novih posmrtnih ostankov ponesrečencev niso našli, tiste, ki so jih našli v ponedeljek, pa so predali francoskim oblastem.

Skupina strokovnjakov je na Korziko odpotovala 11. maja, da bi asanirala kraj nesreče letala Inex-Adrie, ki se je zgodila leta 1981, ko je letalo treščilo v goro San Pietro. Čiščenje območja nesreče, zbiranje letalskih razbitin in drugih ostankov nesreče naj bi potekalo do konca maja. Načrt za asanacijo je vlada sprejela na začetku aprila. Letalska nesreča, v kateri je umrlo vseh 180 potnikov in članov posadke, se je zgodila 1. decembra 1981.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.