Slovenija > Črna kronika
179 ogledov

Pretepa ni preprečil nihče

Davorin Horvat, sojenje, umor, Pohorje Fotosmedia
Davorina Horvata pretepali dve uri. Obrambo peterica gradi na trditvah, da je bil na Pohorju še živ.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je nadaljevala obravnava v zadevi peterice, ki je oktobra v Rošnji pretepla Davorina Horvata in ga odpeljala na Pohorje.

Danes je svoj zagovor podal tudi do zdaj molčeči prvoobtoženi Denis Leskovar. "Ko smo prispeli na Pohorje, je Horvata Primož Kosi pospremil do gozda, kjer mu je pokazal, kje je pot do Rošnje. Rekel mu je tudi, naj neha pisati," je dejal Leskovar. Horvat je po njegovih besedah hodil sam, normalno. Izginil naj bi v gozdu.

"Nihče ga ni hotel umoriti ali ubiti, nikoli nismo hoteli tega," se je zagovarjal Leskovar. Dejanje je danes obžaloval in opisal, da je hotel Horvata prestrašiti in ga opozoriti, naj preneha s pisanjem. Dvakrat naj bi celo poskušal udariti njegovo hčerko, ki jo ima skupaj z obtoženo Matejo Marin. Tudi tej naj bi grozil.

"Smilil se mi je"

Kot priča je danes na sodišču nastopil Nejc Pernek. Dva tedna pred Horvatovo smrtjo je bil v lokalu Čuk, ko so Leskovar, Marinova in Kosi Horvata ob prihodu v gostilno najprej verbalno napadli, nato pa so ga začeli pretepati. Takrat je Horvata z odprto pestjo udarila tudi Marinova. Pernek je dejal, da se mu je Horvat takrat zasmilil, saj bi lahko spore – kakšni so bili, ni vedel – rešili s pogovorom in ne s pestmi.

Horvat rad govoril

Horvatov stric je Horvata opisal kot dobrega, neagresivnega človeka, vendar pa naj bi po njegovih besedah rad popil kakšen kozarček preveč. Ko je bil opit, pa je rad govoril in iskal spore. Kot pravi, ni vedel, da bi imel kakšne probleme z lastnikom lokala Čuk. Za te naj bi slišal šele kasneje.

Truplo našel med gobarjenjem

Tudi gobar, ki se je na oktobrsko soboto zjutraj sprehajal po pohorskih gozdovih, je bil povabljen kot priča. Sicer ni vedel natančno opisati, kaj vse je bilo poleg trupla, saj je rekel, da se je preveč bal, da bi se približal bolj kot na nekaj deset metrov. "Ko sem videl moškega na tleh, sem najprej pomislil, da spi. Ustrašil sem se, zato sva z neznancem oba pristopila do moškega, ga poskušala zbuditi s trkanjem po drevesih, nato pa sva ugotovila, da gre za truplo," je opisoval gobar. Noge naj bi imel bose, pulover raztrgan, videl pa je tudi, da je imel trebuh z nečim prevezan.

Obramba ostaja ista

Zagovorniki peterice obtoženih, Denis Leskovar, Primož Kosi, Timotej Sitar, Mateja Marin in mladoletnik, svojo obrambo še vedno gradijo na prepričanju, da je bil Horvat takrat, ko so ga pripeljali na Pohorje, še živ. V tem primeru peterico namreč čaka blažja kazen kot v nasprotnem primeru, ko jim za umor Davorina Horvata grozi najmanj 15 let zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.