Slovenija > Črna kronika
7 ogledov

Pretepala ženski in otroka

Nasilje v družini. Barbara Milavec Fotografija je simbolična.
Včeraj so bili policisti v Novem mestu in okolici dvakrat obveščeni o nasilju v družini. Moška pretepala ženski, eden izmed njiju tudi otroka.

V obeh primerih sta nasilneža pretepla svoji partnerici, eden je pretepel tudi otroka. Poškodovano žensko so policisti odpeljali k zdravniku. Zbrali so obvestila in ugotovili, da osumljenca v obeh primerih že dalj časa izvajata telesno in psihično nasilje nad partnericama.

Žrtvi zaradi strahu pred nasilnežema v preteklosti nista nikoli poiskali pomoči. Ker so policisti menili, da bosta osumljenca ogrozila življenje, osebno varnost in svobodo žrtev, so jima izrekli ukrep prepovedi približevanja. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Ovadili ju bodo na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini in zanemarjanja otrok in surovega ravnanja.

Policisti osumljencev v preteklosti niso obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Takoj mora predati ključe

Kršitelj, ki mu policisti izrečejo ukrep prepovedi približevanja, mora kraj oziroma območje prepovedi takoj zapustiti, policistu pa izročiti ključe prebivališča, v katerem živi skupaj z žrtvijo. Kršitelj namerno ne sme prekoračiti razdalje, določene z odredbo. Če odredbe o prepovedi približevanja določenemu kraju ali osebi ne upošteva, ali pa v času odrejenega ukrepa nadleguje oškodovanca po komunikacijskih sredstvih, ga policisti odstranijo in ga kaznujejo za prekršek z globo najmanj 400 evrov.

Če osumljenec kaznivega dejanja nasilja v družini s kršitvijo prepovedi približevanja ne preneha, se ga v skladu z zakonom o kazenskem postopku privede v takojšen postopek pristojnemu sodišču, so še sporočili s PU Novo mesto.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so v enajstih mesecih leta 2011 izrekli ukrep prepovedi približevanja 124 osebam (106 v enakem obdobju leta 2010).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.