Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Pretepali ženske in razgrajali

ženska nasilje Shutterstock Fotografija je simbolična.
Gorenjski policisti so včeraj obravnavali kar tri primere nasilja v družini. Žrtve nasilje prijavijo šele, ko trpijo že dlje časa, priče večinoma ostajajo neme.

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali tri primere nasilja v družini. Zjutraj je bil v Kranju mož nasilen do partnerke. Psihično in fizično je mož nasilen že dlje časa. Opoldne so prijavo glede nasilja policisti prejeli iz Mojstrane. Partner je do izvezakonske partnerice nasilen že dlje časa, na Bledu je popoldan nasilje v družini izvajal pijan moški. Tudi v tem primeru gre za že dlje časa trajajoče nasilje moža, ki ima težave z alkoholom.

"V povprečju nasilje v družini obravnavamo nekajkrat na teden, tri prijave v enem dnevu so izreden primer," pravi višji policijski inšpektor Bojan Kos iz Policijske uprave (PU) Kranj.

Prepoved približevanja

V vseh treh primerih so nasilnežem prepovedali približevanje žrtvi. "Nasilnežu odredimo prepoved približevanje kraju ali žrtvi, kraju, kjer je žrtev, se ne sme približati na 200 metrov, ne sme je nadlegovati preko telefona, prav tako prepoved približevanja zajema kraj, kjer žrtev dela. Če se prepovedi ne držijo, globa znaša do 800 evrov, če tudi po oglobitvi nasilnež prepovedi ne spoštuje, ga lahko ponovno priprejo," razlaga Kos.

Policisti žrtve pozivajo, da nasilje prijavijo, saj je v tem primeru kaznivo dejanje bistveno lažje dokazovat. Kdor  v  družinski  skupnosti  z  drugim grdo ravna, ga pretepa ali drugače boleče  ali  ponižujoče  ravna,  ga  z  grožnjo  z  neposrednim  napadom na življenje ali telo preganja iz skupnega prebivališča ali mu omejuje svobodo gibanja,  ga  zalezuje, ga prisiljuje k delu ali opuščanju dela ali ga kako drugače  z nasilnim omejevanjem njegovih enakih pravic spravlja v skupnosti v podrejen položaj, se kaznuje z zaporom do petih let, pravi zakon.

Priče se obračajo vstran

"Po naših izkušnjah v večini primerov nasilje izvajajo moški," pravi Kos, ki meni, da je tudi dejansko več nasilja moških nad ženskami.

"Nasilje večinoma prijavljajo žrtve in to šele po tem, ko to traja že dolgo časa," pravi Kos. Le redko se zgodi, da nasilje prijavijo ljudje, ki ga opažajo, zanj vejo, ker živijo v neposredni bližini, so prijatelji ali sorodniki družine v kateri so tudi nasilneži. "Ljudje se bodisi bojijo ali pa upajo, da se bodo problemi razrešili sami," pravi Kos, ki opozarja, da se nemalokrat zgodi tudi, da se nasilne zgodbe zaradi zatiskanja oči v okolici, končajo tragično.

"Ljudje imamo različna merila, kaj je sprejemljivo, velja pa, da je nasilje prav prijaviti, ko smo priče ponavljajočim prepirom, joku, ko torej razberemo, da ne gre za običajni družinski spor," svetuje Kos.

Nasilje  v  družini lahko prijavite na najbližji policijski postaji. Če pokličete številko  113  lahko zaprosite za popolno anonimnost. Popolno anomnost zagotavljajo pri prijavi nasilja na telefon
policije   080   1200  ali  preko e-prijave  na  spletni  strani,  ki pa ni namenjena takojšnjemu ukrepanju  policije.  Prijavo  lahko  vloži  vsakdo  - žrtev, priča, otrok, mladoletnik,  nevladna organizacija, zasebne in državne ustanove. K prijavi so  posebej zavezani zaposleni v vrtcih, šolah, zdravstvenih organizacijah, po uradni dolžnosti pa jo morajo vložiti uradne osebe.

Komentarjev 3
  • h3o 13:07 18.november 2014.

    v zakonu ps nič ne piše o jezikanju, to ženske- feministke z užitkom počnejo, ampak take iste feministke težijo o psihičnem mobingu na delu. One drugim smejo, njim nihče ne sme nič. Namesto decov naj gredo dražit sršene ali pa ose recimo.

  • jaki 12:47 18.november 2014.

    zafrustrirani bebec

  • h3o 11:49 18.november 2014.

    jezikanje pa to...Poznamo. Napišite še druugo plat zgodbe, bo vsaj zanimivo za brat