Slovenija > Črna kronika
56168 ogledov

Pretresljivo pismo mame pokojne: "Nisem hotela biti zlobna tašča in se vmešavati"

policija trak Nik Rovan
Sprašuje se in obsoja, zakaj ni posegla, ko je hčerka "utrujena od maltretiranj izgubljala življenjsko energijo".

Inštitut 8. marec je na svoji Facebook spletni strani objavil zapis mame 36-letnice, ki jo je umrla nasilne smrti. Ubil jo je njen 44-letni mož, s katerim sta imela majhnega otroka. Osumljencu, ki se je sam zglasil na policiji, kjer je naznanil svoje dejanje, je bila odvzeta prostost in bo priveden k preiskovalnemu sodniku zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora.

"Razmisljam o mnogo prezgodnji smrti. O molku... O krivici... O morilcu moje [ime je odstranjeno]," se začne pretresljiv zapis. "O moji vnukunji [ime je odstranjeno], ki je pri svojih dveh letih in pol, ostala brez mamice... Zakaj?"

Novice: Ni mogel sprejeti, da ima drugega, zato jo je zabodel - Umor Slovenija V "prijazni družini" je počilo, triletni otrok ostal brez mame

V pismu se sprašuje in obsoja, zakaj ni posegla, ko je hčerka "utrujena od maltretiranj izgubljala življenjsko energijo". "Nisem vedela, kaj se dogaja za štirimi stenami," je zapisala mama žrtve. "Nisem hotela biti zlobna tašča in se vmešavati, sama mi ni hotela tožiti, ampak sem vedela, da se nekaj hudega dogaja. Hotela je reševati mirno, s pogovorom in preko Centra za socialno delo. To mi je povedala, da bo počasi urejala zadeve, po mirni poti, samo da ji ne bi vzel otroka."

"Ostala je brez mamice, ki jo je umoril njen preljubi očka"

Na CSD so ji po besedah mame povedali, da ne more "kar tako oditi z otrokom, ker je otrok od obeh". "In je čakala in trpela," je zapisala mama. "In njeno življenje je postalo last morilca. Kdo bo sedaj otroku razložil, da njene mamice ni več, da jo je umoril njen preljubi očka? Zelo ga ima rada in sedaj je ostala tudi brez njega, ker je v priporu."

"Razmisljam o mnogo prezgodnji smrti. O molku... O krivici... O morilcu moje [ime je odstranjeno]. O moji vnukunji [ime...

Objavil/a Inštitut 8. marec dne Nedelja, 07. marec 2021

V nadaljevanju zapisa piše, da razmišlja o ustanovitvi fundacije za učinkovitejšo pomoč trpinčenim ženskam, ki bi jim omogočile takojšnji umik iz ogrožujočega okolja in večjo pravno zaščito, o spremembi zakonodaje in sistema nudenja pomoči s strani CSD. "Koliko žensk je v zadnjih dveh letih umrlo od rok nasilnih moških," se sprašuje mama. "Če bi bila samo moja hčerka, je preveč, mnogo preveč."

Novice: Dve uri pred umorom so bili na kraju policisti - Umor pri Slavonskem Brodu Slovenija Nove podrobnosti umora pri Grosupljem. "Dober dan. Doma sem ubil ženo."

V Inštitutu 8. marec dodajajo, da je zaradi femicida v Sloveniji lani umrlo osem žensk. "Vsaka žrtev je preveč," zaključujejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:10 08.marec 2021.

    Zakoni so pri nas preveč ohlapni. Res bi bil že čas za spremembe.