Slovenija > Črna kronika
103 ogledov

Pretrgana nova izkoriščanja žensk za prostitucijo

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Policija je v zadnjih treh mesecih stopila na prste domnevnim trgovcem z ljudmi. Grozi jim do 15 let zapora.

Ljubljanski kriminalisti so razbili novi domnevni mreži tihotapcev oziroma trgovcev z ljudmi. Ženske, zlasti mlajša dekleta, naj bi izkoriščali in silili v prostitucijo, pri čemer naj bi jim te morale redno oddajati ves zaslužek.

Stojan Belšak iz Policijske uprave Ljubljana je povedal, da so oba primera začeli preiskovati lani. Enega so razrešili prejšnji teden, ko so v stanovanju med hišno preiskavo zalotili tri dekleta, ki so jih silili v prostitucijo, glavno osumljenko in eno stranko.

Glavna osumljenka, 39-letna Slovenka, naj bi novačila 14 Madžark in jih silila v prostitucijo. Dekleta, stara med 21 in 24 let, so izhajala iz šibkejših socialnih okolij, kar so izkoristili, obljubljali so jim visoke plače, nato pa grozili, da bodo njihovim domačim razkrili kaj delajo in policiji prijavili da delajo na črno.

"Osumljenca sta na Madžarskem v predelih, kjer je višja brezposelnost, kjer so ljudje brez sredstev za preživljanje, poiskala državljanke Madžarske. S pomočjo 43-letnega državljana Hrvaške in 44-letnega državljana Slovenije sta jih pod pretvezo, da imata za njih dobro plačano delo, pripeljala v najeta stanovanja na območju Kopra, Maribora in Ljubljane, kjer se je izvajala prostitucija. V teh stanovanjih so žrtve skupaj z osumljenko tudi živele," pojasnjujejo na policiji.

Obljubljala delitev zaslužka, a nato večino denarja zasegla

Glavna osumljenka naj bi imela sprva najeto stanovanje v Mariboru, a naj bi se izkazalo, da tam ni prevelikega zanimanja. V času poletne turistišne sezone pa naj bi žrtve morale s prostitucijo služiti tudi v Kopru. Na mesec naj bi jih prisilili v odnose z okoli sto strankami. 39-letna Slovenka naj bi zaslužila okoli 3000 evrov mesečno. Za uslugo naj bi strankam računala od 40 do 80 evrov. Dekletom naj bi obljubljala delitev zaslužka, a je nato večino denarja zasegla.

Glavno osumljenko, ki jo je policija že ovadila, je že zaslišal preiskovalni sodnik in zanjo odredil pripor. Medtem ko policija se vedno iščejo Madžara, ki naj bi pomagal novačiti dekleta.

Druga združba novačila za delo v masažnem salonu

Drugo večjo mrežo domnevne trgovine z ljudmi so policisti razbili januarja letos. Vodil naj bi jo 46- letni Ljubljančan, ki naj bi v Beogradu prežal na ženske in jih novačil za domnevno delo v masažnih salonih. Pomagali naj bi mu Romunka, kasneje pa tudi dve Srbkinji.

"Na podlagi obvestila srbskih varnostnih organov, s katerimi smo ves čas preiskave tudi aktivno sodelovali in izmenjevali informacije. Skupaj smo izvajali aktivnosti za pridobitev dokazov, da so 46-letni državljan Slovenije, 33-letna državljanka Romunije, 45-letni državljan Srbije in dve 23-letni državljanki Srbije, skozi celotno leto 2014, pod vodstvom 46-letnega državljana Slovenije, na organiziran način storili več kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije," dodajajo na policiji.

trgovina z ljudmi | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V zlorabo je bilo vpletenih 12 žrtev. Prostitucijo pa je združba oglaševala v tiskanih in elektronskih oglaševalskih medijih.

"Slednji so zaradi izkoriščanja prostitucije novačili, prevzeli in nastanili več državljank Republike Srbije. Žrtvam je skupno, da so bile brezposelne in brez kakršnihkoli sredstev za preživetje. V Sloveniji so jim obljubili dobro plačano delo maserke. Ob prihodu v Slovenijo so jim pojasnili, da je njihovo edino delo prostitucija in z njo povezana spolna dejanja. Prostitucije se je izvajala v najetih stanovanjih, kjer so žrtve tudi prebivale in na drugih lokacijah, ki jih je določil 46-letni osumljenec. V primeru, da dekleta niso zadovoljevala pričakovanj 46-letnega osumljenca, je slednji zoper dekleta uvajal sankcije, ki so bile v obliki finančnega kaznovanja, groženj z vrnitvijo v Srbijo ter grožnjami o seznanitvi bližnjih z delom, ki ga žrtve opravljajo v Sloveniji. Dekleta so bila nenehno pod nadzorom s strani osumljenca, ki jih je nadzoroval osebno, po telefonu in preko svojih znancev, katere je pošiljal, da so koristili spolne usluge ter tako preverjal ali ga dekleta s strankami seznanjajo ali denar od strank obdržijo zase," še pravijo na policiji.

Tudi njih je že doletela kazenska ovadba. Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom pa je ta za vse, razen za Srba, odredil pripor.

"V predkazenskem postopku, ki ga je prav tako usmerjalo Specializirano državno tožilstvo , je bilo v času preiskave odkritih skupno 10 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, od tega so bile večinoma vse državljanke Srbije, le dve sta bili Slovenki in ena državljanka Dominikanske republike. Ob tem je bila podana kazenska ovadba tudi za kaznivo dejanje zlorabe prostitucije, katerih žrtvi sta bili slovenski državljanki," dodajajo.

Vsako leto od 15 do 20 primerov trgovanja

Žrtvam teh dveh domnevnih združb zdaj pomagajo na Karitasu. Pri obeh preiskavah je preiskovalcem pomagalo tudi Društvo Ključ, ki že leta spremlja in opozarja na pojav trgovine z ljudmi tudi v Sloveniji.

"Pomagati jim je treba, da se čimprej integrirajo ali reintegrirajo v družbo. Ponudi se jim tudi psihoterapija," pravi Katjuša Popović, predsednica Društva Ključ - centra za boj proti trgovini z ljudmi, ki je še nadaljevala, da so samo lani pomagali namestiti tri žrtve trgovine z ljudmi, še 40 pa so nudili eno od ostalih oblik pomoči.

V Sloveniji so samo predlani spremljali 41 potencialnih primerov trgovine z ljudmi, sproženih je bilo 15 postopkov proti domnevnim prodajalcem ljudi. Društvo Ključ sicer letno obravnava 15 do 20 primerov trgovine z ljudmi. Nazadnje so na to nezakonito početje slikovito opozorili sredi lanskega oktobra ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi.

Tedaj so poudarili, da naj bi bilo svetu za okoli 21 milijonov žrtev trgovine z ljudmi, od tega približno polovica otrok. Letni dobiček te kriminalne dejavnosti ocenjujejo na 32 milijard dolarjev. Pri čemer naj bi v Evropi vsako leto preprodali okoli 200.000 ljudi, večinoma deklet in žensk, ki jih prisilijo v prostitucijo.

Komentarjev 6
  • allstarr111 23:54 31.marec 2015.

    aja še to, je mel človek od JAN, do zdaj šanso, it kamorkol, mogoče, clo v maloro :)hitro ukrepanje naše ablasti je pokazalo višek v tem primeru.

  • allstarr111 23:49 31.marec 2015.

    https://www.youtube.com/watch?v=3tUNW_CSWJw

  • allstarr111 23:48 31.marec 2015.

    vdo naredli da je na Šubićevi in okolici vse legalno, lahko tudi boš koga pretepo, v rit napiko, pobral peneze, ter ostalo, pač fse je transperentno in baje po zakoni.ko bo veljal rek: la legge uguale per tutti, ...prikaži več, pol pa se lahko menimo kot ljudje, do takrat pa bolj ko ne zadnja smet.