Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Pretvarjali sta se, da sta gluhi in ljudi prosili za denar

BMW serije 7 Saša Despot
Pobran denar jima je policija odvzela.

V središču Nove Gorice sta se v torek dve mlajši ženski pretvarjali, da sta gluhonemi in zbirali prostovoljne prispevke. O tem so bili obveščeni policisti, ki so ju je kmalu izsledili v Cankarjevi ulici in ugotovili, da gre za državljanki Romunije, stari 18 in 25 let.

Ker sta prostovoljnih prispevke zbirali brez dovoljenja, so jima policisti izrekli globo. Ugotovili so, da sta se mlajši ženski prevažali z osebnim avtomobilom znamke BMW, temnejše barve, tujih registrskih številk.

Preverite ali imajo dovoljenje! 

Policisti občanom svetujejo, naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje. Način zbiranja prostovoljnih prispevkov je opredeljen v določilih Zakona o varstvu javnega reda in miru (5. členu navedenega zakona). Posamezniki ali pravne osebe lahko zbirajo prispevke v humanitarne namene (npr. elementarne in druge nesreče) po pridobitvi dovoljenja, katerega izdajo pristojne upravne enote.. 

Tujcev ne spuščajte v stanovanje!

Policija tudi poziva, naj ljudje takih oseb ne spuščajo v stanovanje, še posebej, ko so doma sami. V takih primerih so namreč pogoste tudi priložnostne tatvine (predmetov na hodniku, v stanovanju...). V kolikor pa upravičenost pobiranja prispevkov ni upravičena ali izkazana, pa naj konkretno zadevo preverijo pri organizaciji za katero se izkazujejo oz. obvestijo policiste najbližje policijske postaje oziroma Policijo na znano interventno številko Policije 113, pri tem naj bodo pozorni na osebni opis, vozila itd...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Harrison 07:00 10.junij 2016.

    Po navadi je ravno obratno! Ko jih polovijo, potem ostanejo brez besed :)

  • Mitja Bevc 06:24 10.junij 2016.

    Zipo...zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) je edini zakon v policiji, ki še vedno nima spremenjenih cen v eure, pa je od uveljavitve nove valute minilo že 10 let!