Slovenija > Črna kronika
3902 ogledov

Pri kontroli prometa odkrili več najhujših kršitev

tahograf
1/2
Finančna uprava
Med kontrolo prometa so uslužbenci Mobilnega oddelka Finančnega urada Novo mesto odkrili pri vseh treh vozilih najhujšo kršitev.

Med kontrolo 13. novembra 2022 so uslužbenci Mobilnega oddelka Finančnega urada Novo mesto ustavili tri tovorna vozila in opravili nadzor po Zakonu o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih. Vsi so imeli nameščeno manipulativno napravo, ki omogoča nepravilno delovanje zapisovalne naprave (tahografa).

"Za vsa tri vozila so bile izdane odredbe za izredni pregled zapisovalne opreme v pooblaščeni delavnici za pregled tahografov. Pri pregledih je bilo ugotovljeno nepravilno delovanje tahografov, saj so bili dajalci impulzov predelani," pojasnjujejo na Finančni upravi.

To je le en primer odkritih načinov manipulacije s tahografi. "Gre za primere najhujših kršitev, pri čemer se uporabljajo nedovoljene naprave ali predelane posamezne komponente tahografov, ki omogočajo nepravilno delovanje tahografov. Tako tahografi kažejo, da voznik počiva, čeprav dejansko vozi. Preutrujeni vozniki, ki ne opravijo zakonsko predpisanega počitka, predstavljajo veliko grožnjo glede varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu," pojasnjujejo.

Na Finančni upravi dodajajo, da je odkrivanje tovrstnih kršitev zelo kompleksno, saj zahteva specifična znanja in poglobljen pristop. Pojavljajo se vedno nove oblike manipulacij in skrita mesta, kjer so manipulacijske naprave nameščene.

tahograf | Avtor: Finančna uprava Finančna uprava

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.