Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

"Pri projektu pomembna podpora vlade"

osemkolesnik patria STA
Nekdanji predstavnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen je tudi v današnjem nadaljevanju zaslišanja v zadevi Patria ponovil, da je bila pri projektu pomembna podpora vlade, vendar zato, ker je pri poslu šlo za veliko davkoplačevalskega denarja.

Na začetek današnje obravnave je prišel le eden od petih obtoženih, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen. Predsednik vlade Janez Janša se je prek svojega zagovornika opravičil, da ne danes ne v torek na obravnavo ne bo mogel zaradi priprave na udeležbo na vrhu Azija-Evropa, ki se začne prihodnji ponedeljek v Laosu, ter drugih obveznosti.

Poslovneža Walterja Wolfa so zadržale zdravstvene težave, je pojasnil njegov zagovornik, ki pa dokumentacije, ki bi to dokazovala, še nima. Lastnik Rotisa Ivan Črnkovič je sporočil, da je ujet v prometu zaradi nevšečnosti, ki so jih povzročile vremenske razmere, brigadir Tone Krkovič pa se tudi tokrat ni opravičil.

Niitynen je sicer na Finskem v isti aferi osumljen kaznivega dejanja, vendar je že na zaslišanju pred tremi tedni pojasnil, da bo kljub temu pričal.

Pokazali dokumente

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je Niittynenu tako danes pokazal dokument, ki ga je Fincu poslal avstrijski poslovnež Hans Wolfgang Riedl, in v katerem se omenja "organizacija". Niittynen je Ferlincu pojasnil, da je v dokumentu veliko napak in ne ve, kaj pomeni organizacija.

Nato je Ferlinc Niittynena spomnil, da je sam v postopku na Finskem povedal, "da so s podporo želeli pomagati stranki, da bi ostala tudi po volitvah". Niittynen je danes pojasnil, da je bil ta pogovor špekulativen in so to bila zgolj ugibanja, nihče pa ni zahteval podpore stranki. Prav tako Patria ni nikomur obljubila podporo, je pristavil.

Riedl je imel zmotne informacije

Niittynen je med odgovarjanjem na tožilčeva vprašanja še večkrat omenil, da je Riedl imel zmotne informacije. Ena taka je Riedlova navedba, da je Zagožen tajnik SDS, je izpostavil Niittynen. Riedl je denimo v enem od elektronskih sporočil omenil, da ima Zagožen aktivno politično vlogo, je dejal Niittynen, a se je izkazalo, da te navedbe ne držijo. Prav tako Niittynen ni vedel, ali sta bila Zagožen in tedanji ter sedanji predsednik vlade Janez Janša v kakršnih koli stikih.

Tožilstvo do konca današnjega dela zaslišanja še ni izčrpalo vseh vprašanj, zato bo z njimi nadaljevalo tudi v torek. Kot je pojasnil Črnkovičev odvetnik Dejan Marković, je obramba v popoldanskem delu zaslišanja sodišču in priči predočala dokumentacijo in elektronsko pošto, iz katere naj bi bilo razvidno, da naj bi vlada podpirala izbor določenih zastopnikov.

Niittnen pa na vprašanja tožilstva odgovarja podobno kot doslej: da Patria ni od nikogar zahtevala kakšne podpore in da prav tako ni postavljala pogojev, kdo naj bo zastopnik. "Zgodba je popolnoma enaka," je še pojasnil Marković.

Naj vas spomnimo

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria. Vseh pet očitke zanika.

Niittynenovo zaslišanje se predvidoma nadaljuje v torek, dva dodatna datuma pa sta predvidena tudi novembra.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.