Slovenija > Črna kronika
59 ogledov

Pri Tolminu rešujejo jamarja iz 200 metrske globine

Jamarji Pixsell
V jami Primadona na Tolminskem je ujet 20-letni angleški jamar.

Nesreča se je zgodila ponoči. Skupina angleških jamarjev, ki so raziskovali jamo Primadona, je ponoči okoli tretje ure tolminskemu jamarju sporočila, da je na globini 200 metrov prišlo do nesreče, saj je eden iz skupine jamarjev nesrečno padel in se poškodoval.

V skupini so bili štirje jamarji. Dva med njimi sta poskušala preplezati kamin na globini 200 metrov. 20-letnemu jamarju se je med plezanjem odkrušil oprimek, da je padel okoli tri metre globoko na trebuh in obraz, odlomljeni kos skale pa mu je padel na hrbet.

Zdravniška ekipa Jamarske reševalne službe sumi, da si je nesrečni jamar poškodoval hrbtenico.

V reševanju posreduje 41 jamarskih reševalcev iz jamarskih reševalnih centrov Tolmin, Sežana, Postojna, Ljubljana, Kranj in pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljanske regije. Jamarskim reševalcem je v pomoč helikopter Slovenske vojske, v pripravljenosti so tudi reševalci gorske reševalne službe iz Tolmina.

Jama ima številne ožine, zato je pri reševanju prisotna tudi državna enota za varstvo pred NUS. Preden bodo na nosilih izvlekli ponesrečenega jamarja, bodo morali del rova tudi zavarovati pred podorom.

Reševanje bo zaradi večjega števila ožin trajalo več ur, navaja STA.

Primadona je 645 metrov globoka in 2907 metrov dolga jama v zaledju reke Tolminke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.