Slovenija
132 ogledov

Pri zdravnikih zlate palice

Slovenija 19.12.2013 Simon Vrhunec, hisna preiskava na upravi klinicnega centra
1/2
Saša Despot
Med pridržanimi zdraniki prevladujejo ortopedi. Proračun oškodovan za dober milijon evrov.

Korupcija. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so včeraj zasegli precej domnevnih dokazov o nezakonitih zaslužkih nekaterih slovenskih zdravnikov. Od leta 2008 naj bi namreč vsaj šest zdravnikov, od tega štirje predstojniki oddelkov v bolnišnicah in dva priznana kirurga, ter dve vodji lekarn v dveh bolnišnicah v različnih časovnih obdobjih prejemali od deset do sto tisoč evrov nagrade oziroma podkupnine. "Predstojniki v bolnišnicah so prejeli darila, da bi omogočili nabavo medicinskih pripomočkov pri točno določenem dobavitelju. Struktura cene te medicinske opreme pa je postavljena tako, da je del denarja v ceni, to je od pet do 20 odstotkov cene, namenjen za nedovoljena darila," so po večmesečnem preiskovanju domnevno koruptivnega poslovanja v zdravstvu prepričani v NPU. S tem naj bi zdravniki državni proračun škodovali za okoli 1,18 milijona evrov.

Zdravniki z računi v tujini

Včeraj je policija dokaze o tem iskala na 58 naslovih, kjer živi in dela 13 osumljencev. Vse so med opravljanjem teh hišnih preiskav za nekaj ur pridržali, a so vse do poznega popoldneva tudi izpustili. "Za zdaj smo našli precej obremenjujočega materiala, kot so gotovina in zlate palice. Preiskave pa nadaljujemo," poudarjajo v NPU.

Dobavitelji zdravstvene opreme naj bi nagrade oziroma podkupnino zdravnikom nakazovali na bančne račune na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji, ki naj bi jih dobavitelji odpirali posebej za ta namen. Po podatkih naših virov naj bi bili med preiskanimi podjetji tudi Emporio Medical in Valentis Pharmaceuticals.

Sporne posle je policija začela preiskovati septembra in za to skupaj s specializiranim državnim tožilstvom ustanovila posebno preiskovalno skupino za boj proti sistemski korupciji v zdravstvu. "Prejeli smo namreč dve anonimni prijavi domnevnih nepravilnosti in tri kazenske ovadbe," dodajajo v NPU. Prijavo naj bi podal celo eden od dobaviteljev, ki naj bi mu zmanjkalo denarja za podkupovanje.

Odgovorni tudi vodilni

Začasni minister za zdravje Karl Erjavec glede korupcije v zdravstvu zahteva tudi preiskavo odgovornosti vodilnih kadrov. "Ne gre samo za to, ali si sprejel podkupnino ali ne, ampak tudi za to, ali si ustrezno ukrepal, če si za to vedel," pravi Erjavec. Preiskave pričakuje tudi na področju javnih razpisov in investicij v zdravstvu. Nadaljevanje preiskav pričakuje tudi kirurg Erik Brecelj, ki sicer meni, da se je z včerajšnjimi preiskavami "začela zdravstvena reforma".

Tarče kriminalistov znana imena

* UKC Ljubljana. Pridržali so predstojnika ortopedske klinike Vaneta Antoliča, ki vodi tudi zasebno ordinacijo Orthops, in Zorana Miloševiča, ki je leta 2008 kot zasebnik dodatno zaslužil 102 tisoč evrov.

* UKC Maribor. Preiskovali so dobave zdravstvenih materialov v zadnjih petih letih, preiskava pa naj bi bila osredotočena na predstojnika radiološkega oddelka Jožefa Matelo.

* Onkološki inštitut Ljubljana. Preiskava je potekala v lekarni inštituta, ki jo vodi Monika Sonc, nekdanja predsednica lekarniške zbornice.

* Splošna bolnišnica Celje. Preiskava je potekala zoper enega od zdravnikov, ki je bil član komisije za javna naročanja. Neuradno naj bi šlo za predstojnika travmatološkega oddelka Miodraga Vlaoviča.

* Splošna bolnišnica Novo mesto. Pridržali so ortopeda Gregorja Kavčiča.

* Ortopedska bolnišnica Valdoltra. Preiskava je potekala proti dvema osebama, eden od njiju je ortoped Robert Janez Cirman, druga vodja lekarne Nataša Faganeli.

Komentarjev 5
  • johan12 11:47 20.december 2013.

    Perverznost tega Korelna oziroma specialista za najbolj transparenten posel ki ga je sploh kdaj izpeljal, kot se hvalil za Patrio, je se ravno on sedaj postavlja za čistunstvo. Gnil kot njegov vrh stranke.

  • dragec 10:19 20.december 2013.

    Dajmo, vržimo še eno humanitarno akcijo za vse naše slovenske zdravnike. Siroti, nimajo niti za burek!!!

  • KOJAK 10:16 20.december 2013.

    Žurnalček... če bi bilo tako enostavno, bi že vsi ždeli za zapahi. Kradejo zelo zelo prefinjeno in tako da je težko reči da je nezakonito, ponavadi je samo etično sporno.