Slovenija > Črna kronika
10 ogledov

Primorska: policija izsledila roparje

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Ropa pošt v Planini in Črnem Kalu: osumljen je 37-letni državljan BiH; preverjajo še vpletenost dveh moških. Rope v Kopru in Novi Gorici so izvedli Italijani; eden je zdaj v priporu.

Predstavniki policijskih uprav Postojna, Koper in Nova Gorica so danes predstavili uspešno preiskane primere vlomov ter oboroženih ropov pošt, varnostnikov in zlatarn na območju vseh treh policijskih uprav. Za rop pošt v Planini in Črnem Kalu je osumljen 37-letni državljan Bosne, zoper katerega so odredili pripor.

S kazensko ovadbo so na policijo privedli tudi 30-letnico iz Ljubljane, ki je bila izpuščena. Kriminalisti preverjajo vpletenost moškega tudi v drugih ropih, ki so bili izvršeni lani in v začetku tega leta: v središču Postojne je bil denimo oropan varnostnik, rop pošte v Vrhovem ter Košani. Preverjajo še vpletenost dveh moških, in sicer 30- in 20-letnega državljana BiH (slednjega že iščejo). "Gre za nevarne oborožene serijske roparje," o združbi pravi Iztok Perenič, prvi postojnski kriminalist.

Policisti so ugotovili, da gre v primeru 37-letnika ter njegovih sodelavcev za nevarne oborožene serijske roparje. Policija preverja možnost, da gre za organizirano hudodelsko združbo, specializirano za izvrševanje oboroženih ropov. Prvi postojnski kriminalist Iztok Perenič je ob tem dejal: "Srečno naključje je, da se nobeden od teh dogodkov ni končal tragično."

Ubežnika: vsaj eden tudi ropar
Policisti pa so predstavili še do zdaj opravljene preiskave ropov v Kopru in Novi Gorici. Eden od Italijanov, ki so ju prejšnji teden policisti v Kopru ulovili po skoraj filmskem begu izpred zlatarne v Bernardinu, je v priporu. Potem ko so ga kriminalisti ovadili zaradi predrzne vožnje, so iz nacionalnega forenzičnega laboratorija sporočili, da so na kolesu z motorjem, s katerim je zbežal iz oropane koprske zlatarne, našli njegovo sled. "Gre za specialnega povratnika, ki ga je zaradi številnih kaznivih dejanj iskala tudi italijanska policija," je povedal Dean Jurič, vodja koprskih kriminalistov, ki intenzivno nadaljujejo s preiskavo. Podrobnosti o begu si lahko preberete v članku Ubežnikov ni ustavila niti blokada.

 


28-letnega sopotnika so izpustili, ker še niso zbrali dovolj dokazov o vpletenosti, pri ropu zlatarne pa je sodelovala še najmanj ena oseba. Združba je v okolici Kopra najela stanovanje, iz katerega so odhajali na roparske pohode. 31-letnik je s pajdašem oropal tudi zlatarno sredi Nove Gorice.

Glede na to, da so v Kopru pri ropu sodelovali trije moški, so očitno nekateri še na prostosti. Preiskava v zvezi s tem še poteka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.