Slovenija > Črna kronika
36 ogledov

Prirejeni "frčo" do 92 km/h

Policist Boštjan Tacol
Izolski policisti so v torek med opravljanem nalog v neposredni bližini osnovne šole v Izoli ustavili 16-letnika, ki je s kolesom s pomožnim motorjem prehiteval osebno vozilo.

Ker je policist posumil, da bi lahko njegovo vozilo presegalo največjo dovoljeno hitrost, ki jo je določil proizvajalec, oziroma hitrost, ki je za tako vozilo predpisano v zakonu, se je odločil, da odredi tehnični pregled. Tako vozilo namreč ne sme dosegati hitrosti nad 25 kilometrov na uro (km/h), so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

Namesto 25 doseglo 92 km/h

S tehničnim pregledom so domneve potrdili. Ugotovili so, da vozilo dosega hitrost 92 km/h, kar je krepko več od dovoljene, poleg tega pa ni tehnično brezhibno. Zato so policisti kolo s pomožnim motorjem zasegli in ga skupaj z obdolžilnim predlogom odstopili pristojnemu sodišču. O zadevi so obvestili mladoletnikovo mater in ji zaradi opustitve dolžne skrbi nad mladoletnikom izdali plačilni nalog.

Predelave nevarne za promet

Policisti ugotavljajo, da je primerov, ko mladoletniki predelujejo kolesa s pomožnim motorjem, vse več. Udeležba tako predelanih vozil v cestnem prometu pa pomeni veliko nevarnost za vse udeležence v cestnem prometu, tako za voznika kot za druge. Za voznike koles s pomožnim motorjem v cestnem prometu veljajo namreč ista pravila kot za voznike koles: ne potrebujejo veljavnega vozniškega dovoljenja, vozila niso registrirana in zavarovana, prav tako voznikom in potnikom na glavi ni treba imeti pripete čelade. Taka kolesa s pomožnim motorjem pa so pogosto predelana tako, da so njegove osnovne karakteristike največkrat podobne karakteristikam koles z motorjem oziroma celo motornih koles. Za vožnjo teh vozil bi vozniki potrebovali vozniško dovoljenje kategorije AM oziroma A, vozilo bi bilo treba registrirati in zavarovati, na glavo pa si pripeti čelado, so še sporočili s PU Koper.

Komentarjev 4
  • mihatirs 20:07 12.september 2013.

    Ne vem kdaj bojo naši dojel da si bolj nevaren če se 30 vozš kokr pa 80 kjer greš lahko normalno s kolono vozil!!! Še en idiotizem v naši državi...ACAB

  • Trovlak 18:04 12.september 2013.

    Pustite ga, mali je pravi patriot saj vozi motor primorske, domače izdelave in ne kakšnega Piaggia ali MZ-ja. Slava mu.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 16:17 12.september 2013.

    Kako pa na tehnicnem ugotovijo najvisjo hitrost? Sem 100% da ne upostevajo zracnega upora in mase voznika - to koncno hitrost vec kot prepolovi. Ampak drugace pa ja, mali ne bi smel frcota takole predelovat, je nevarno