Slovenija > Črna kronika
5551 ogledov

Računal do 4000 evrov, da je pisal izpit namesto njih

laptop računalnik
1/10
Profimedia
V zameno za denar je poskrbel, da so kandidati za teoretični del vozniškega izpita, test opravili.

Policisti Policijske postaja Ljubljana Center so skupaj s kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana v torek izvedli več hišnih in osebnih preiskav zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj pri opravljanju pisnih izpitov za vozniško dovoljenje na območju Ljubljane. 

Irfan Beganović, pomočnik komandirja Policijske postaje Ljubljana Center, je povedal, da so bili o sumljivih dogodkih v zvezi z opravljanjem vozniških izpitov obveščeni v začetku leta 2019. Preiskava je pokazala, da obstajajo utemljeni razlogi za sum storitve več kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine v povezavi z opravljanjem teoretičnega dela vozniškega izpita. V torek so opravili hišne in osebne preiskave na 81 lokacijah po vsej Sloveniji. Za ta čas so odredili pridržanje za 28- in 36-letna osumljenca, ki pa sta bila po zaključku preiskav izpuščena. 

28-letni osumljenec je od junija 2018 do februarja 2019 pridobil 76 oseb, ki so nameravali opravljati teoretični del izpita za vozniško dovoljenje. V zameno za plačilo je uredil, da so opravljali teoretični del na javni agenciji. 36-letni osumljenec je prek službenega dostopa s svojim uporabniškim imenom omogočil vzpostavitev povezave v omrežje. Tako se je lahko 28-letni osumljenec iz svoje elektronske naprave prijavil v teoretični del vozniškega izpita ter dostopal do testov oz. izpitnih pol, ki so jih opravljali različni kandidati. V teste je vnesel pravilne rešitve, da so kandidati opravili teoretični del vozniškega izpita.  

Na podlagi zbranih informacij policija predvideva, da je 28-letni osumljenec, ki je od kandidatov jemal od 200 do 4000 evrov gotovine za posamezen izpit, del denarja dal 36-letnemu osumljencu, zaposlenemu na Javni agenciji RS za varnost prometa.  

Policija bo podala kazenske ovadbe zoper 78 oseb za 154 kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine. Obenem bodo tožilstvu predlagali, da razveljavi sporno pridobljena vozniška dovoljenja.

Za jemanje podkupnine je zagrožena zaporna kazen od 1 do 8 let ter denarna kazen. Za dajanje podkupnine pa je zagrožena kazen od 1 do 6 let zapora ter denarna kazen. 

Sum zaznala agencija

Javna agencija RS za varnost prometa je 29. januarja lani ugotovila sum zlorabe pri opravljanju teoretičnega dela vozniškega izpita na sedežu agencije in še istega dne podala prijavo na policijo. O sumu zlorabe so obvestili tudi skrbnika aplikacije, to je Ministrstvo za infrastrukturo, lastnika strežnika, to je Ministrstvo za javno upravo, ter vzdrževalca aplikacije, to je SRC d. o. o. 

"Takoj po prejemu informacije s strani policije, da je med osumljenimi tudi eden od zaposlenih agencije, je agencija nemudoma sprejela ustrezne delovnopravne postopke, da zaposleni nima več možnosti opravljati dosedanjih nalog in mu onemogočila vse dostope," so sporočili z AVP. Poudarili so, da imajo "ničelno toleranco do korupcije in možnosti zlorab pri opravljanju vozniškega izpita ter vseh ostalih nepravilnosti, ki so povezane s področjem varnosti v prometu. Zato bodo pristojni na agenciji še naprej aktivno, sistematično in intenzivno izvajali kontinuiran nadzor nad vsemi ključnimi področji prometne varnosti".

zaseg droge | Avtor: PU Ljubljana PU Ljubljana

Med hišnimi preiskavami odkrili drogo

Med hišnimi preiskavami so policisti pri kandidatih zasegli drogo. Pri 41-letnem osumljencu so odkrili prostor za gojenje konoplje in zasegli okoli 30 gramov posušene rastline konoplje. Zoper osumljenca so podali kazensko ovadbo. 

Policisti so naknadno odvzeli prostost 31-letnemu moškemu, pri katerem so našli 500 gramov heroina in 100 gramov kokaina. Osumljenec je bil priveden pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. 

Pri 28-letnem osumljencu so zasegli 11 kilogramov konoplje in 11.000 evrov gotovine. Tudi njega so s kazensko ovadbo pripeljali pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. 

Pri dveh osumljencih so odkrili 30 kilogramov konoplje in pripomočke za gojenje. Zoper njiju bo podana kazenska ovadba. 

V eni od hišnih preiskav so odkrili 182 različnih nabojev in delov orožja, ki so jih poslali v analizo. Postopek še ni končan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 18:27 12.januar 2020.

    Spomnim se nekega očeta neke policajke, ki ti je zrihtal tehnični pregled tudi za popolnoma gnil in neispraven avto. Dal si mu osebno, prometno in denar, on pa vse skupaj nekemu pregledniku na tehničnih pregledih blizu Ljubljane. Tudi sam je ...prikaži več vozil totalno gnil in zjeban avto. Ni veliko zaslužil, ampak je stranke privezal nase, da so mu zastonj delali razna dela in usluge.

  • Vozniček 13:57 10.januar 2020.

    Pa vsi iz stroke opozarjajo, da s to agencijo za varnost prometa nekaj ne štima, oni pa so se na nekaj trave osredotočili. Minister podpira agencijo in njena prizadevanja za varnost v prometu?? Tehnične preglede morajo snemati, da ne bi ...prikaži več koga spustili, voznike žeparijo po raznih počivališčih in iščejo dlake v jajcih, agencija, ki naj bi to nadzorovala pa prodaja izpite?!? Bananistan!