Slovenija > Črna kronika
34 ogledov

Razbili hudodelske združbe, ki so tihotapile ljudi in droge

konoplja
1/5
PU Maribor
Mariborski policisti so v mednarodni akciji razbili hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem državljanov iz Turčije, proizvajali in distribuirali pa so tudi prepovedane droge. Prav slednjega pa so osumljeni tudi prijeli v preiskavi, v kateri so med drugim sodelovali tudi celjski policisti.

Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov so kriminalisti ugotovili, da se je mednarodna hudodelska združba ukvarjala s tihotapljenjem državljanov Turčije, ki za bivanje v Evropski uniji niso imeli dovoljenj, so danes sporočili z mariborske policijske uprave.

Na nezakonit način je združba spravljala tujce v različne države Evropske unije, največkrat v Nemčijo in Italijo. Turki pa so hudodelski združbi za to plačali od 4.000 do 5.000 evrov.

Združbo je iz Maribora vodil državljan Kosova. V Sloveniji in na Hrvaškem je organiziral hudodelsko združbo, v kateri so bili državljani Kosova, Srbije, Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Nemčije. Vsak od članov hudodelske združbe je imel dodeljeno vlogo, tako da so nekateri izmed njih skrbeli za novačenje tujcev, drugi za organizacijo prevozov, tretji pa za samo izvajanje prevozov.

Proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami

Kriminalisti so z zbranimi obvestili ugotovili, da so štirje osumljenci sodelovali v hudodelski združbi, ki je izvrševala kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Osumljencem so zasegli skupaj 26,96 kg prepovedane droge konoplje in 103 sadike prepovedane droge konoplje, v višini od 60 do 100 cm in bruto teže 8,28 kg.

Kriminalisti so opravili 14 hišnih preiskav in 15 preiskav vozil pri 13 osumljencih. Zasegli so osem vozil, ki so jih osumljenci uporabljali za izvrševanje kaznivih dejanj, povezanih s prevozi tujcev brez dovoljenj in prepovedane droge, ter večje število komunikacijskih naprav, računalnikov oziroma računalniško opremo in nosilce podatkov, in drugih predmetov, pomembnih za dokazovanje v kazenskem postopku. Osumljencem so zasegli tudi del denarja, ki so ga pridobili s tihotapljenjem. 

Pri preiskavi prostorov dveh osumljencev so našli in zasegli tudi več kosov orožja in streliva.

Okoli dvajset osumljencev so policisti že kazensko ovadili. Pretekli torek pa so osem osumljencev privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper vse odredil pripor.

S prodajo na debelo bi zaslužili 200 tisoč evrov

Iz celjske policijske uprave pa so danes sporočili, da so prav tako zaključili obsežno preiskavo mednarodne kriminalne združbe, osumljene storitve kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Z mednarodnim policijskim sodelovanjem so slovenski, avstrijski in srbski kriminalisti pridobili dokaze, da je bilo v kazniva dejanja vpletenih več oseb, in sicer trije slovenski državljani iz območja Policijske uprave Celje, štirje državljani Srbije ter državljan Bosne in Hercegovine. Vsi tuji državljani razen dveh Srbov so imeli začasno bivališče prijavljeno na območju Policijske uprave Celje.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da so osumljeni kriminalna dejanja izvrševali tako, da so v okviru avtoprevozniških podjetij na relacijah med zahodnoevropskimi državami prevažali večje količine prepovedanih drog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.