Slovenija > Črna kronika
67 ogledov

Razgrajaču odklopili elektriko

<slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH, Boštjan Tacol
Razgrajaču, ki v nočnih urah ni hotel utišati glasbe, policisti izklopili elektriko. Stroške odklopa in priklopa bo moral plačati sam.

Prebivalec Radovljice je včeraj zvečer sosede tako motil s preglasno glasbo, da so poklicali policijo. Vendar, kot sporočajo s kranjske policijske uprave, Radovljičan s policijo ni hotel sodelovati.

Radovljiški policisti so se zato odločili za posebne ukrepe za zagotovitev javnega reda in miru in odredili izključitev elektrike.

"Gre za ukrep, ki daje policiji možnost, da prepreči nadaljevanje kršitve, kadar tega z drugimi milejšimi sredstvi ni mogoče doseči (npr. oseba razbija, kriči, posluša glasno glasbo, noče odpreti stanovanja ali drugega prostora, oseba se ne odziva na zvonjenje, trkanje). V takem primeru bo policist, ob upoštevanju načela sorazmernosti (nujnosti, potrebnosti in primernosti ukrepa) odredil izklop energetskih virov energije za nujno potreben čas, da se preneha z nadaljevanjem prekrška," so sporočili s policije. 

Moškega policisti obravnavajo v prekrškovnem postopku.

Kršitelj mora plačati stroške izklopa in priklopa

Policija ima glede kršitelja, ki ne neha razgrajati, več možnosti: lahko ga oglobi, lahko mu izklopi elektriko ali vodo. Izklop lahko traja do vzpostavitve javnega reda in miru, vendar ne več kot šest ur. Stroške izklopa in prikopa ter morebitno nastalo škodo plača kršitelj. Stroški znašajo okoli 70 evrov.

Ukrep izklopa elektrike, ki ga zaradi kaljenja miru lahko odredi policist, ki se je o dogajanju prepričal, je sicer precej redek, na območju Ljubljane jih je letno manj kot deset.

Miru in počitka ljudi na nedovoljen način ne smemo motiti med 22.00 in 6.00. 

Komentarjev 4
  • kapibara 12:42 26.maj 2017.

    Se strinjam !Vsaka država ima svoja pravila, važn je , da se napuh perjadi, pristriže krila

  • Alen Jazbec 10:05 26.maj 2017.

    Mi nismo v Novi Zelandiji, pravilno so ravnali.

  • kapibara 09:42 26.maj 2017.

    V Novi Zelandiji, se na prvi klic, odzove redar, ki kršitelja opozori, da zmanjša glasnost.Če pride do ponovne prijave istega kršitelja, se odzove redar, v spremstvu policije in zapleni- odnese- predmet kršitve (radio...)Kako je pa z vračilom+ stroški, pa ne vem