Slovenija > Črna kronika
6666 ogledov

Razkrinkali nov primer korupcije

podkupnina Nik Rovan
Koprski kriminalisti so konec avgusta zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo s področja korupcije in na podlagi ugotovitev na Specializirano državno tožilstvo podali kazenski ovadbi zoper dve osebi.

Utemeljeno ju sumijo storitev kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, so predkazenski postopek začeli konec leta 2022, ko je policija prejela prijavo zaradi suma kaznivega dejanja, ki se je nanašalo na nedovoljeno sprejemanje in dajanje denarnih nagrad pri zbiranju ponudb in odločanju za izvedbo manjših del lani v eni izmed krajevnih skupnosti na območju koprske policijske uprave.

Za kaznivi dejanji nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril je ob denarni zagrožena tudi zaporna kazen do šestih let, za ponareditev ali uničenje poslovnih listin pa storilcu grozi do dve leti zapora.

Kot ob tem poudarjajo na policiji, je preiskovanje korupcijskih kaznivih dejanj ena njihovih glavnih prioritet, pri čemer so v primeru korupcijskih kaznivih dejanj kazensko odgovorni tako dajalci kot prejemniki podkupnin.

Praviloma se korupcijska kazniva dejanja izvršujejo v zaprtih krogih oseb, ki nimajo interesa po razkritju teh dejanj pred organi pregona, zato ljudi pozivajo, da v primeru razpolaganja s tovrstnimi informacijami, to prijavijo policiji. Prijavo lahko občani podajo osebno na policijskih enotah kot tudi na interventni številki 113, anonimnem telefonu policije 080 1200, ali na elektronsko anonimno e-prijavo korupcije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.