Slovenija > Črna kronika
5204 ogledov

Razrešena skrivnost detonacije pri Boštanju

detonacija Sevnica
1/5
PU Novo mesto
Policisti so se dokopali do odgovora na vprašanje, kaj se je v soboto, 4. januarja dogajalo v Vrhu pri Boštanju.

V soboto, 4. januarja 2020, okoli pol enjastih zvečer so bili policisti s strani več občanov obveščeni o močni detonaciji, ki je stresala okna v naselju Vrh pri Boštanju. Detonacijo so slišali tudi v deset kilometrov oddaljenih krajih, vse od Mokronoga do Škocjana. Poročali so o močnem poku in tresenju stekel. 

Policisti so še isti večer in v naslednjih dneh opravili več razgovorov z občani. Koristne informacije so prejeli tudi po objavi poziva na družbenih omrežjih in v medijih. 

Pojavila so se namigovanja, da bi bila detonacija lahko posledica prebitja zvočnega zidu, kar so preverili pri Kontroli zračnega prometa Slovenije in Slovenski vojski. Ni bilo potrjeno, da bi kakšno letalo v kritičnem času preletelo ozemlje Slovenije. Izključili so tudi možnost potresa. Okoli pol devete ure zvečer je sicer bil zabeležen zmerni potresni sunek v jugovzhodnem delu Slovenije, a so potres čutili le prebivalci Bele krajine. 

detonacija Sevnica | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

V ponedeljek so policisti izven naselja Vrh pri Boštanju med vinogradi našli mesto, kjer je prišlo do detonacije neznane eksplozivne naprave oziroma eksploziva. Na površini okoli pet kvadratnih metrov so bili vidni znaki eksplozije - ožgana trava in zemlja ter poškodovani stebri vinograda. 

Policisti so obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca. Ogled kraja je opravila komisija sektorja kriminalistične policije v sodelovanju s sevniškimi policisti in bombnim tehnikom specialne enote policije. Udarni val eksplozije je poškodoval tudi bližnji vikend, na katerem so poškodovana vrata in razbita stekla. 

Kriminalisti, policisti, vodnik službenega psa s psom za odkrivanje eksplozivov in specialisti bombni tehniki so v torek opravili hišne preiskave pri 35-letnemu osumljencu, ki so ga prijeli v ponedeljek pozno popoldne in ga pridržali.

detonacija Sevnica | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Pri ogledu kraja in hišnih preiskavah so zasegli električne vodnike in transformator (kar naj bi služilo kot pripomoček za električni sprožilec) ter še nekaj snovi, ki jih bodo poslali v nadaljnje preiskave v nacionalni forenzični laboratorij. Po prvih ugotovitvah kaže, da je 35-letnik tako močno detonacijo, ki je poškodovala bližnji objekt in so jo občutili ali zaznali na razdalji deset kilometrov od kraja, povzročil z večjo količino kalcijevega karbida (snov, ki v kombinaciji z vodo tvori vnetljiv in eksploziven plin acetilen).

Zoper 35-letnega moškega bo podana kazenska ovadba zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti je predvidena kazen zapora do 5 let.

detonacija Sevnica | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Naklonsky 14:42 09.januar 2020.

    Kalcijev karbid? Kot otroci smo tudi mi s tem pokali. Včasih so ga imeli skoraj v vsaki trgovini. Daš v kovinsko posodo, gor pljuneš in skozi luknjico v škatli prižgeš - in nato boom! Takrat ni nihče vedel, da je ...prikaži večje to nevarno. No ja, tip je vsekakor dolžan povrniti vse stroške, ki jih je s tem povzročil, višina zaporne kazni je pa nekoliko pretirana. Dovolj bi bilo kakšno leto.

  • rafo 13:51 09.januar 2020.

    upam da dobi teh pet let brez možnosti predčasne izpustitve

  • Snežinko 12:39 09.januar 2020.

    No, lepo... dvomim, da se tip še tako smeje, kot se je takrat, ko je počilo... zdaj pa samo še upam, da se primer ne konča tako kot vsi dosedaj in da tip dobi teh 5 let aresta...