Slovenija > Črna kronika
5867 ogledov

Reka je bila zanj usodna, reševalci niso mogli več pomagati

kajak
Njegov prijatelj ga je izvlekel iz vode in ga pričel oživljati, a žal neuspešno.

V strugi reke Učja pri naselju Žaga, pod mostom na sotočju z reko Sočo, se je ponesrečil kajakaš. "Bovški policisti so ugotovili, da sta se dva državljana Nemčije, stara 50 in 44 let, s kajaki spustila po reki Učji okoli 13. ure, od nekdanjega italijanskega mejnega prehoda Učja," je pojasnil Dean Božnik s PU Nova Gorica. "Med  plovbo po zahtevni reki Učji sta oba nemška kajakaša uporabljala ustrezno opremo in sta aktivna kajakaša več kot tri desetletja."

Tok reke zaradi padavin zelo močan

Tok reke Učje je bil zaradi zadnjih obilnih padavin v Zgornjem Posočju sicer zelo močan, vendar po sedanjih ugotovitvah policije kljub temu večjih težav med plovbo nemška kajakaša nista imela. "Vmes sta se sicer večkrat ustavila in ocenjevala, ali je s plovbo po omenjeni reki varno nadaljevati," razlaga Božnik. "Ko sta oba nemška kajakaša priveslala do mesta, ki je približno sto metrov oddaljen od mostu čez reko Učjo v vasi Žaga, kjer se voda vrtinči čez skalo nazaj, jeoba kajakaša začelo obračati. Močan vodni tok  je vsakega izmed njiju posebej potegnil pod vodo in nato iz kajakov."

En izplaval na površje, drugi ni mogel

Ko je 44-letni nemški kajakaš, ki je ves čas spusta s kajaki veslal za 50-letnim prijateljem, uspel izplavati na površje, je nedaleč stran opazil njegovega prijatelja, ki je plaval na površju in ga nato uspel iz vode odvlečil na nabrežino. "Ker 50-letni Nemec ni kazal znakov življenja, ga je njegov 44-letni prijatelj začel oživljati, vendar žal neuspešno," opisuje Božnik. "Takoj zatem je poklical na pomoč reševalce, vendar tudi reševalci NMP ZD Tolmin 50-letnemu nemškemu državljanu na kraju niso pomogli več pomagati, tako da je zdravnik na kraju lahko le potrdil njegovo smrt."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • reneoblak 19:51 01.november 2018.

    !!!Poiščitee Golaaa Ženske v vaši soseski tukaj: Nome.Ga/Zenske