Slovenija > Črna kronika
15 ogledov

Rekordno črn teden na cestah

Nesreča na Pokljuki. (Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Prejšnji teden je bil znova eden najbolj črnih na slovenskih cestah. Umrlo je kar sedem ljudi. Vročina vpliva na zbranost in reakcijski čas.

Kolesarji, motoristi in vozniki osebnih vozil ter kombiniranih vozil so v prejšnjem tednu izgubili življenje. Vzroki so bili vse od prehitre vožnje, neprevidne vožnje s kolesom, neprevidnega zavijanja, vožnje po nasprotnem voznem pasu pa do neupoštevanja zapornic na železniškem prehodu.

Začelo se je v torek. 47-letni Brežičan je vozil proti Otočcu, v dolgem, vendar preglednem ovinku je zapeljal na drugo stran vozišča, trčil v robnik, od koder ga je odbilo na njivo, kjer se je vozilo ustavilo šele po 50 metrih. Umrl je na kraju nesreče.

nesre%C4%8Da, prometna nesre%C4%8Da, Notranje Gorice, vlak, kombi, smrtna nesre% | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V četrtek sta se na prehodih čez železniško progo, in to zavarovanih, zgodili kar dve nesreči. Prva dopoldne na železniškem prehodu pred križiščem Verovškove in Goriške ulice v Šiški v Ljubljani. 65-letna voznica se ni ozirala na spuščene polzapornice. Umrla je na kraju nesreče. Enaka zgodba se je ponovila zvečer v Vnanjih Goricah. 33-letni voznik kombiniranega vozila ni upošteval spuščenih polzapornic, prav tako je umrl na kraju nesreče.

kolesar, nesre%C4%8Da, prometna nesre%C4%8Da | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Naslednji dan je 23-letni kolesar na Šmartinski cesti v Ljubljani namesto po kolesarski stezi vozil po cestišču, kjer je želel prehiteti stoječo kolono vozil. Pri tem je zavozil na nasprotno vozišče, po katerem je pripeljal voznik osebnega vozila. Kolesar je umrl na kraju nesreče.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

12. junija smo poročali o nesreči na Pokljuki pri Mrzlem studencu. Voznik je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, ki se je začelo prevračati. Eden od potnikov je padel iz vozila in umrl.

Še prej je nekaj minut po polnoči umrl motorist. 24-letnik je vozil po regionalni cesti iz smeri Žirov proti Trebiji. V naselju Selo je v daljšem levem preglednem levem ovinku zapeljal izven vozišča, kjer je trčil v kapelico. Po trčenju je padel na vozišče in tam zaradi hudih poškodb mrtev obležal.

V soboto zvečer se je nato zgodila še tretja smrtna žrtev tega dne in sedma preteklega tedna; voznik kombiniranega vozila je v kraju Trnje pri Trebnjem iz neznanega razloga zapeljal na nasprotni vozni pas v trenutku, ko sta iz te smeri prihajala kolesarka in kolesar. Kombinirano vozilo je najprej trčilo v kolesarko, ki je v trku dobila lažje poškodbe, nato pa še v 42-letnega kolesarja iz območja Trebnjega, ki pa je na mestu nesreče umrl.

Neprevidni zaradi vročine
Tradicionalni prehitri vožnji in alkoholu se je v teh dneh pridružila še vročina. Že v petek so z ministrstva za promet opozarjali, da vročina, ki smo ji priča sedaj, zmanjšuje mentalne sposobnosti, povzroča utrujenost in zaspanost ter posledično podaljšuje odzivni čas.

Priporočila o pitju osvežilnih brezalkoholnih pijač, zračenju avtomobila, preden se potniki usedejo vanj, in postankih v senci na daljših poteh tako niso le nesmiselni nasveti, opozarjajo na policiji, ampak obvezne smernice. Navsezadnje na ministrstvu za promet napovedujejo, da bodo letos ceste vzele od 145 do 155 življenj, do zdaj so jih 58, kar je sicer 25 mrtvih manj kot v enakem obdobju lani, a ravno meseca, ki sta pred nami, sta po številu smrtnih žrtev vedno na vrhu zaradi počitnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.