Slovenija > Črna kronika
4745 ogledov

Reševalcem delo oteževali mimoidoči planinci

reševanje v gorah helikopter reševalci gore
1/3
PU Kranj Fotografija je simbolična.
Vojaški helikopter je moral dvakrat posredovati v gorah. Reševalci niso imeli najlažjega dela.

Vojaški helikopter je s policistom gorske enote danes opravil dve reševanji v gorah. Najprej so na območju Male Mojstrovke reševali planina, ki je pri sestopu na suhi kamniti podlagi zdrsnil in si poškodoval ramo. Na Velikem vrhu pa si je pri padcu na poti planinec poškodoval glavo.  

"Oba sta bila ustrezno opremljena. Nesreči sta se zgodili pri sestopu," je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. Opozoril pa je na težave, ki so jih imeli reševalci med reševanjem. "Reševalcem so delo oteževali mimoidoči planinci, ki so se gibali nad mestom reševanja in so proti kraju nesreče prožili kamenje. Verjamemo, da nenamerno," je zapisal in dodal, da sta bili reševanji opravljeni brez dodatnih poškodb. 

"Helikopter in ekipa v gorah med reševanjem potrebuje določen "varen" prostor in čas za delo,  ki ga je v gorah tudi v idelanih razmerah sicer težko zagotoviti. Zato vsakršna dodatna nevarnost ni sprejemljiva. Ko pride helikopter, naj se planinci na območju intervencije zato za tistih nekaj trenutkov ustavijo in počakajo, da se helikopter umakne oziroma, da se intervencija, ki običajno traja kratek čas, opravi. Potem gredo lahko naprej," je opisal pravilno ravnanje planincev v času reševanju v gorah. "Kadar je kraj nesreče pod potjo, pa naj zelo pazijo, da ne bi na reševalno ekipo prožili kamenja. Razumeti morajo, da so reševalci 'tam spodaj' na goro prišli zato, da bi pomagali ponesrečenim ali obolelim, ne pa zato, da bi še sami staknili poškodbe." 

Planince opozarjajo, naj bodo ustrezno opremljeni ter previdni pri vračanju z vrhov, ko so običajno že utrujeni. Takrat se pokažejo temelji dobre priprave, tako fizične, kot psihične.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.