Slovenija > Črna kronika
40 ogledov

Reševalci prišli do planincev

Plaz Shutterstock
Pri sestopu s Kalškega grebena sta se včeraj izgubila planinca. Noč sta preživela v bivaku. Reševalci so že prišli do njiju in skupaj so se odpravili v dolino.

Včeraj okrog pol desetih zvečer sta se pri sestopu s Kalškega grebena izgubila planinca. Aktivirani so bili reševalci Gorske reševalne službe Kranj in Jezersko.

"Planinca je včeraj pri sestopu ujela noč, zato kakšnih sto metrov pod Kalškim grebenom nista mogla več naprej, saj nista videla poti. Poklicala sta po telefonu, in ker nista vedela ne kod ne kam, smo jima svetovali, naj pokličeta na 112. Tako smo akcijo sprožili in sedem naših fantov je že včeraj prišlo v predel Dolgo njivo, vendar so se morali zaradi sneženja in trganja plazov ustaviti. Nekaj se jih je ustavilo že pred Skokom," nam je povedal namestnik načelnika GRS Kranj Zvone Korenčan.

Akcija poteka, planinca pri zavesti

Akcijo so gorski reševalci nadaljevali danes. Zjutraj so startali s Krvavca in se v polni zasedbi odpravili po grebenih, z Zvoha čez Koren. Ob šestih zjutraj pa se je na pomoč planincema podalo tudi sedem gorskih reševalcev, ki včeraj zaradi sneženja in plazov niso mogli nadaljevati poti in so prespali v lovski koči.

"Planinca sta skopala luknje in noč preživela v bivaku. Malo ju je zeblo, vendar sta nepoškodovana in pri zavesti. Ves čas sta bila tudi v stiku po telefonu," nam je še povedal Korenčan.

Po poročanju Radia Slovenija so reševalci že prišli do premraženih planincev in trenutno skupaj sestopajo v dolino.

Včeraj tri nesreče

Včeraj nekaj pred 11. uro je na poti s Kamniškega sedla proti Brani v občini Solčava enemu izmed dveh planincev zdrsnilo. Med drsenjem je planinec dobil tako hude poškodbe, da je na kraju nesreče umrl.

Poškodovala pa sta se še dva obiskovalca gora. Pri sestopu z Begunjščice je zdrsnil palninec in si poškodoval ramo. Na Veliki planini pa si je planinka poškodovala glavo.

Komentarjev 2
  • Stolp 12:00 20.februar 2012.

    Normalno, da bomo človekoma pomagali! Drugo pa je, kdo plača stroške. V primeru, da je za posredovanje reševalcev kriva njuna malomarnost bi morala plačati reševanje iz svojega žepa. Ampak pri nas je na tem področju še vedno socializem. V Avstriji ...prikaži več npr. te samo helikopterski polet stane več kot 1000 EUR.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:39 20.februar 2012.

    Gor nej ostaneta do pomladi,da se bosta člahko sama vrnila,ne pa,da mečemo ogromne vsote € za objestne in nepremišljene alipiniste"kao"!